Szeptember 29-én 13 országban a Telenor 18 ezer munkatársa találkozott gyermekekkel, látogatott el iskolákba és szervezett a biztonságos internetet terjesztő és digitális zaklatás megelőzését célzó foglalkozásokat.

Ennek a gigarendezvénynek a címe: „Be Smart, Use Heart!” azaz Legyél Okos, használd a Szíved!

 

Ezen a napon én is részt vehettem a Telenor Házban közel 300 gyermek társaságában egy rendkívül látványos rendezvényen, ahol abban próbáltak segíteni, hogy a diákok játszva tanulhassák meg megvédeni magukat az interneten.

Sosem volt ennyire jó gyereknek lenni, és sosem volt ennyire rossz gyereknek lenni. Bármilyen furcsa ez így egyszerre igaz. A mai általános- és középiskolások mindegyike Z-generációs. Lételemük a mobil, mindenhol ott van velük és mindenre ezt használják. Ez egy elképesztően csodálatos dolog.

 

A világ teljes tudása ott van a zsebükben, bárkivel és bárhogyan kommunikálhatnak. Megnézhetnek bármilyen filmet, meghallgathatnak bármilyen zenét, bármit megnézhetnek a wikipédiában, minden tankönyvük, segédkönyvük azonnal elérhető. Ugyanakkor ez a tudás hatalmas feszültséget kelt az felettük álló generációkkal.

 

Nagyon furcsa volt számomra például ezen a rendezvényen, amikor az egyik előadó megkérdezte a gyerekeket, mit gondolnak magukról. Ilyeneket kiabáltak be: lusták, figyelmetlenek, fegyelmezetlenek, csak a telefonjukat nyomogatják egész nap, drogosok. Nyilván ilyenkor azt mondták el, amit nap-nap után hallanak magukról a felnőttektől. Ahogy elnéztem a gyerekeket azt kell látnom, hogy akkora a váltás ennél a korosztálynál, hogy ők talán a szüleik által legkevésbé ismert és elfogadott generáció. És ez alapvető félelmet, bizalmatlanságot és agresszivitást okoz. Pedig minden felnőttnek nagyon kellene tisztelnie ezt a korosztályt, hiszen hamarosan ők fogják kitermelni ez ő nyugdíjukat. De nem csak a felettük lévő korosztállyal van komoly konfliktusa a mai iskolásoknak, hanem magukkal is.Egyre rohamosabban terjed a cyberbullying, az internetes zaklatás.

 

Ennek sokféle formája van és a felnőttek még csak meg sem értik ezeket: zaklatás, lejáratás, trágár beszólások, identitáslopás, kiközösítés, kibeszélés, becsapás, fenyegetés, vagy szexuális tartalmak kiteregetése. Az internetes eszközökkel minőségileg másként lehet kellemetlenkedni, mint régen. Egy példa: míg régen a padban hátunk mögött ülő pöckölte az előtte ülő fülét, ami kellemetlen, ma viszont az erről készült videót feltöltik és sok ezer ember előtt égetik az illetőt.

 

Ezek sajnos egyre jobban terjednek a kis- és nagykamaszok közt és ez nagyon sokaknak keseríti meg az életét. És ami még rémületesebb, nem ritka, hogy az ilyen módon zaklatott gyerekek egy része aztán az öngyilkosságba menekül. Ezért nagyon fontos a Telenor kezdeményezése, hogy számtalan módon, előadásokban, vagy akár színházi produkciókkal elmagyarázzák a gyerekeknek mi is ez, miért helytelen és hogyan lehet segítséget kapni, ha minket zaklatnak a neten. Az internet tényleg csodálatos, és nagyon jó, hogy egy ilyen nagy cég, aki ezzel foglalkozik így kiáll, és példát mutat az internet etikus használatára.