A BerGer Szimat Szolgálat egy magándetektív iroda. A kacagtatóan humoros és fordulatos kalandok szereplői valós kutyafajták jellegzetességeit viselik – a főszereplő csapat a kilenc magyar kutyafajtát jeleníti meg. A kalandok ismert, valóságban is létező helyszíneken, modern környezetben játszódnak, ahová szeretni való figurák repítik az ifjú olvasókat – földön, vízen, levegőben és olykor még a föld alatt is.

A magával ragadó tartalom mellett az olvasóvá nevelés és az ismeretterjesztés is fontos célja a sorozatnak. A kötetek nagy betűmérettel és sok képpel készülnek, rajzfilmes stílusban. A szöveghez kis keretes formában lexikális ismeretek is kapcsolódnak, a Tanítók Egyesületének ajánlásával pedig foglalkoztató feladatlapok készültek a gyerekek – illetve pedagógusaik számára. A munkafüzetek ingyenesen letölthetők a www.bergerszimat.hu oldalról.

A sorozat történeti háttere

A két nyugdíjas öregúr, Bernát (magyar vizsla) és Gerzson (drótszőrű vizsla) kuzinok a friss diplomás unokaöccsükre, Bugac Pongrácra (mudi) hagyják irodájukat, a BerGer Szimat Szolgálatot, a Harap utca 3/B. alatt. A két idős eb ma már csak olvasgatni, sakkozgatni szeret a parkban; persze azért még mindig kézben tartják a szálakat. Pongrác lelkes és igyekvő, örömmel veszi át a Szolgálat vezetését, amiben egy kis csapat van a segítségére. E baráti hálózat tagjai aztán minden bonyodalmon átsegítik egymást, és megoldják a legrejtélyesebb ügyeket is, akár a híres gyógyfürdőink bezárásának okaira, akár a karácsonyi szaloncukorhiány hátterére kell fényt deríteni…

Alkotók:

író: Nyulász Péter

– IBBY Év gyermekkönyve 2011 (Helka – A burok-völgy árnyai)                                                                                   
– Junior Prima 2011 (egyszervolt.hu)
– Aranykönyv 2011 – TOP50 (Miazmég c. kötet)
– Aranykönyv 2015 – TOP10 (Helka trilógia II. – Ciprián c. kötet)

illusztrátor:
Ritter Ottó, animációs rendező

– Europrix Multimedia Best Adaptation Award
– Cartoon Network; VIVA television
– Mr. Bean, Lilli Fee
– Angelina Balerina; Hush-Hush wood
– www.ritterotto.blogspot.hu

Nyulász Péter – Ritter Ottó: A fürdők réme

Korosztály: 6 – 10
Kiadás éve: 2016
Oldalszám: 128
Illusztrálta: Ritter Ottó
Kötés: puha fedél ragasztókötött

ISBN: 978-615-80507-0-8

Amikor Gerzson bácsi a strandon felejti a telefonját, Pongrác készséggel indul a segítségére. Csakhogy rejtélyes okból sorra zárnak be Budapest híres fürdői! Pongrác aljas összeesküvést szimatol, és a BerGer Szimat Szolgálat csapata akcióba lendül. Sikerül-e megfejteni a rejtélyt? Kinyitnak-e még valaha a fürdők? No és előkerül-e Gerzson bácsi mobilja?