Becsengettek! Elkezdődött egy új tanév…

A német Amazon könyveladási lista élvonalában Iskola / Oktatás témakörben ott van André Stern augusztusban megjelent új könyve: a szerzőé, aki maga egyetlen napot sem töltött iskolában.

Vajon mi az üzenete, vajon miben rejlik sikerének titka? Pontosan nem tudjuk. Amit tudunk: nem az iskola és a tanárok ellen, hanem valami mellett emel szót: a bizalom és az együttműködés társadalma mellett. Egy pozitív, inspiráló üzenet – egy őszinte bátorítás, amelyre igen nagy szükségünk van ezekben az időkben: szülőknek, tanároknak, nevelőknek, vezetőknek, döntéshozóknak.

André Stern első könyve (…és sosem jártam iskolába – Egy boldog gyermek története) saját gyermekkorának és iskolán kívüli tanulási folyamatainak visszaemlékezésszerű elmesélése volt.

A „Játssz, hogy érezz, hogy tanulj, hogy élj!” a szerző második önálló könyve, amelyben arra kaphatunk választ, hol gyökerezik,  és hogyan jelenik meg a hétköznapok gyakorlatában az a szemlélet, amely mellett a szülei immáron 45 évvel elköteleződtek. André Stern az első könyve megjelenése óta eltelt 8 évben kétgyermekes Édesapa lett, így ebben a könyvben a gyermekkori visszaemlékezések helyét átveszik az apai élmények és tapasztalatok. Ezzel egy olyan család életébe kaphatunk bepillantást, ahol már a második generáció növekszik a teljes bizalom, a szabad játék és tanulás légkörében.

André Stern mélyen személyes és magával ragadó betekintést nyújt a család hétköznapjaiba, a tanulási folyamatokba, az egymást gazdagító generációk közötti együttműködésbe. Olyan helyzeteket és megoldásokat mutat be, amelyek mindannyiunk életében jelen vannak; olyan szokásokat, amelyeket mindenki, bármelyik pillanatban magáévá tehet, megváltoztathat, és gyakorolhat a családban, iskolában, közösségeinkben (anyagi helyzettől és más társadalmi státuszoktól valóban függetlenül), ezzel messzemenő pozitív változásokat indítva el a saját környezetében.

„Mivel nincsenek felmenőink, akik egy generációt átívelően nem nevelési erőszakban, hanem feltétel nélküli bizalomban részesültek, nem tudjuk, hogy ennek az új hozzáállásnak hogyan is kellene működnie. Ez megnehezíti a dolgunkat, hiszen semmink nincs, amire támaszkodhatnánk. De ez egyben a hatalmas esélyünk is, hogy a belső vágyakozásunknak engedve, maximális szabadságban valami teljesen újat találjunk és fejlesszünk ki.”

Mert

… „mindaddig nem lesz béke a földön, míg meg nem békülünk a gyermekkorral.
E könyv egy kísérlet arra, hogy békét kössünk ezzel a sérült gyermekkel – a sérült gyermekkel, akit legtöbben magunkban hordozunk.”
André Stern

Sir Ken Robinson André Sternről:
„André Stern a természetes tanulás, és a természetes megvalósítás megtestesítője. Megmutatja, hogyan gyarapodik minden egyes gyermek, ha mélyebben megértjük, hogy miért és hogyan tanulnak, ha a növekedésükhöz és fejlődésükhöz a legjobb körülményeket biztosítjuk számukra.”    
A szerzőről:

André Stern 1971-ben született Párizsban.
Édesapja, Arno Stern, kutató, a párizsi Festőhely alapítója. Házas, két gyermek édesapja. Zenész, zeneszerző, gitárkészítő, újságíró és író. Legnépszerűbb könyve az „… és sosem jártam iskolába” című bestseller, amelyet már 8 nyelvre fordítottak le. Keresett előadó, évente több mint 100 teltházas előadást tart. A szabad tanulás nagyköveteként nemzetközi szinten kapcsolódik a tanulással kapcsolatos kutatói és szakértői munkába. Szorosan együtt dolgozik Arno Sternnel; az Erwin Wagenhofer, osztrák filmrendező által rendezett oktatáskritikus dokumentumfilm – Alphabet –  egyik főszereplője, az azonos című könyv társszerzője. A Gyermekkor Ökológiája Mozgalom alapítója.

 


(Szerzőnő: Catherine Forest)

KÖNYVBEMUTATÓ – NOVEMBER 8-án!

http://gyermekkorokologiaja.com/index.php/aktualis/esemenyek/3-jatssz-koenyvbemutato-es-szabad-jatek

Esemény FB oldala:
https://www.facebook.com/events/1167080070052983/