A csoportok elkészítették a közös projekt vázlattervét. A szervezőink többször hangsúlyozták, hogy nem szükséges túl sokat vállalni, mert a terveket folyamatosan alakíthatjuk, bővíthetjük.

 

Szerencsésebb, ha az elvégzett munka jóleső érzését váltja ki az együttműködés, és nem a teljesíthetetlen vállalás nehezíti a lelkiismeretünket. Az eTwinning projektekben nincs kényszer, rugalmasan lehet együtt gondolkodni. Felelősséget saját diákjaink és a partnerek iránt vállalunk.

A résztvevők többsége számára új lehetőség volt eTwinning együttműködés kialakítása, így a szeminárium fontos része volt, amikor megismerkedtünk a Twinspace felülettel. A szervezők létrehoztak egy oldalt a szeminárium számára, ahová minden résztvevő csatlakozott:

Itt úgy használhattuk a felületet, hogy minden lehetőséget ki is próbálhattunk. A harmadik napon itt mutatták be az előadók azokat az IKT és web2.0 eszközöket, melyek segítségével érdekes feladatokat találhatunk ki az együttműködő tanulók számára. Az eszközöket a tanórai munkában illetve a felkészülésben is remekül használhatjuk.

Bemutatásra került többek között a prezi, glogster, thinglink, és a voicethread is.

A szeminárium során a csoportok többsége új projekteket regisztrált. Általában 2015 szeptemberében induló együttműködésekre kértünk engedélyt, de néhány csoport azonnal munkához látott.

A munka mellett némi szórakozásra is jutott idő. Az estéket belvárosi sétákkal töltöttük. A második vacsorát a Moldva folyón hajókázva fogyasztottuk el vendéglátóink jóvoltából.
A találkozó sok új kapcsolatot, izgalmas terveket eredményezett. A sikeresség végső mérlegét egy év múlva a befejezett projekteken keresztül vonhatjuk meg.2015. március 23. és 25. között eTwinning kontaktszemináriumot tartottak idegen nyelvet oktató pedagógusok számára Prágában. Szerencsés jelentkezőként három kollégámmal (Bártfai Varga Györgyi, Cseke Ágnes és Valkóné Papp Éva) részt vehettem ezen az eseményen.

Prágában lenni mindig jó. Hét óra vonatozás után megérkezve a főpályaudvarra, tapasztaltuk, mennyire igaz ez az állítás. Kellemes környezetben szíves fogadtatásban részesültünk három napon át.

Az első nap az ismerkedéssel, a szeminárium céljainak ismertetésével telt. 14 országból gyűltek össze a résztvevők. Mintegy ötven tanár és eTwinning nagykövet érkezett azzal a céllal, hogy diákjainak eTwinning partnereket találjon az elkövetkező időszakra. Még az első délután hallhattunk kedvcsinálóként egy sikeres cseh projektről. Az együttműködés mintaszerűen szemléltette, hogyan épül, alakul egy ilyen program a partnerek lelkes közreműködése által.

A munka érdemi része a második nap zajlott. Otthon készített poszterek segítettek a partnerkeresésben. Tematikusan elhelyezett ismertetőket böngészve próbáltunk kapcsolódási pontokat találni. 2-6 fős csoportokat alkottunk a közös érdeklődési körök alapján.

 

Forrás: http://hirmagazin.sulinet.hu/hu/etwinning/tavaszi-szeminarium-pragaban