Ki szeretnél tűnni a többiek közül? Szeretnéd sikerrel venni az egyetemet, aztán a munkahelyeden is karriert építeni? Adunk 9 tanácsot, amik rendkívül egyszerűek, mégis a legtöbben nem valósítják meg.

1. A fejlődést és ne a tökéletességet célozd meg

A perfekcionizmus rengeteg stresszt okoz és valójában visszavet a haladásban. Ha azt érzed, hogy csak akkor leszel elégedett, ha már teljesen jól tudod, tökéletesen meg tudod csinálni, akkor befeszülsz, végig idegeskeded, amíg eljutsz oda. Megtanulni valamit és jónak lenni benne időigényes feladat. Fókuszálj arra, hogy folyamatosan fejlődsz, egyre többet tudsz és tanulj meg örülni ennek.

2. Ne teherként, kihívásként éld meg

A legjobban a rutinszerűen végezhető dolgokat kedveljük, hiszen mi sem egyszerűbb, mint ugyanazt a feladatot mindig ugyanúgy elvégezni. Így viszont nem lehet előrébb lépni. Ha valami újjal szembesülsz, ne ijedj meg tőle, ne aggódj, hogy nem fogod tudni megcsinálni, tekints rá kihívásként. Igaz, hogy fárasztóbb feladat gondolkodni, mint gépiesen megcsinálni valamit, de izgalmasabb is.

3. Hogyan tudom ezt a hasznomra fordítani?

Mindig tartsd szem előtt, hogy a tanulás nem egy passzív folyamat, aminek a célja, hogy te megfelelő módon vissza tudd mondani, amit elmondtak neked, hanem aktivitást igénylő tevékenység, amely során elsajátítasz ismereteket és készségeket, amit később hasznosítani tudsz. Mindig így tekints a tanulnivalóra: mindez, amivel most az időmet töltöm, mire tanít meg, vagy miben tudom majd hasznosítani?

4. Szánj rá időt, hogy végiggondold a napod

Egy nap végén ülj le, és gondold végig, mit tanultál aznap, milyen hasznos tapasztalatot szereztél. Ha valamit elbénáztál, és utólag nagyon dühös voltál magadra miatta, hogy miért nem reagáltad le megfelelően, vagy miért nem akkor jutott eszedbe, akkor gondold végig újra a helyzetet – nem magadat hibáztatva, hanem azért, hogy legközelebb hasonló szituációban már jobban reagálj. Ha volt egy érdekes beszélgetésed, vagy valaki nagyon furcsán reagált, gondold végig, miért tehette, vagy mondhatta, amit mondott. Ha újra átgondolod a beszélgetést, lehet, hogy megértesz valamit a másikból – ez fejleszti az empátiát, ami alapvető készség a sikerhez.

5. Miért lehetek ma hálás?

Folyton panaszkodunk, dühöngünk, soroljuk a sérelmeinket. Mindazokra a dolgokra, amikért hálásak lehetünk egy adott napon, fele ennyi időt sem szánunk. Ez alapvetően befolyásolja a hangulatunkat, az attitűdünket és ezáltal a teljesítményünket. Gondold végig, egy adott napon milyen jó dolgok történtek veled, ki segített váratlanul. Jót tesz, és ha jobb a lelkiállapotod, másként állsz a feladatokhoz is.

“Jó, de te sem mondtad..”, “meg tudtam volna csinálni, ha ő..” – mások hibáztatása bizonyos embereknek szinte alaptulajdonságává válik, pedig azon kívül, hogy felesleges, szintén visszavet. Nem leszel sikeresebb, legfeljebb hamis önigazolást találsz, hogy ez nem miattad van így, hanem mások miatt. Jobb jegyet kapnék, ha a tanár normálisabban megtanította volna, jobban megcsináltam volna a feladatot, ha a főnököm értelmesebben elmagyarázza.. meg lehet indokolni, de kinek lesz belőle haszna? Neked biztos nem.

7. Mit tehetek, hogy fejlődjek?

Ugyanennek a helyzetnek a másik oldala, hogy minden egyes szituációban inkább azt próbáld megtalálni, te mit tehetsz, hogy jobban menjenek a dolgok. Nem tanítja jól a tanár? Hol tudok utánaolvasni, kitől tudok segítséget kérni? Nem magyarázta el jól a főnök, te pedig nem mertél visszakérdezni? Hogyan tudod leküzdeni ezt a félelmet?

8. Megteszem, amit mások nem hajlandók

A sikerért áldozatokat kell hozni, amit a legtöbben nem tesznek meg – és ha te tagja vagy egy csoportnak, könnyű sodródni az árral. Előtted áll egy fontos ZH, amire szeretnél többet tanulni, de a többiek mind úgy döntenek, hagyjuk, inkább menjünk el valahova? Bátran legyél ilyenkor az, aki erre az alkalomra nemet mond, és hazamegy tanulni. Mert összességében fontosabb, hogy most jól teljesíts – és ez csak rajtad múlik.

9. Többet teszek, mint amit elvárnak tőlem

Gyakori mentalitás mind suliban, mind munkában, hogy valaki épp csak a minimumot akarja megcsinálni: legyen meg annyira, hogy ne lehessen belekötni. Te ne az legyél, aki a megúszásra játszik. Igyekezz jól megcsinálni, amit csinálsz, tégy bele extra gondolkodást, így válhatsz sikeressé.

Bővebben: http://diakszemmel.hu/index.php/2020/10/9-tanacs-ha-sikeres-akarsz-lenni/#more-4561

Forrás: diakszemmel.hu