Tavasszal már belekóstoltunk, most ismét itt az online oktatás, ami néha kihívások elé állíthat. Adunk pár ötletet, hogyan alkalmazkodj ehhez az új helyzethez.

 

 

Hol tanuljak?

Sokan arra panaszkodnak, hogy miután régóta kollégiumban/albérletben laktak, már az is szokatlan, hogy otthon, ami a pihenés helye, most tanulással kell foglalkozni. Ilyen esetben megkönnyítheti az átmenetet, ha kialakítasz egy kifejezetten a tanulásnak szánt sarkot, tehát ne az ágyban vagy a kanapén foglalkozz a sulis dolgokkal. A megszokott, kényelmes helyeid így továbbra is a pihenés helye maradnak.

Határidők

Mások arra panaszkodnak, hogy sokkal könnyebben elcsúsznak a határidőkkel, mivel nem kell bejárni, fizikailag távol van a tanulás, a számonkérés, kevésbé kézzelfogható az egész. Segít, ha megtervezed a napirended, előre beosztod az időd és magadnak állítod fel azokat a kereteket, amiket eddig a suli megtett helyetted. Ha kialakítasz egy napi rutint, az segít abban, hogy ne ússz el.

Online elérhető tananyagok

Az a tanártól függ, hogy mennyi mindent szeretne online platformon átadni, vagy inkább önálló utánaolvasást vár el. Mivel kevesebb a szóbeli interakció, kevésbé hallod elmondva és elmagyarázva a tanulnivalót, fontos, hogy te is több különböző könyvben, online tananyagban nézz utána, több szempontból megfogalmazva is olvasd el ugyanazt, így még jobban megértheted és megtanulhatod.

Motiváció

Amikor fizikailag bejársz a suliba, benn ülsz az órán, az nyilván egy sokkal interaktívabb módja a tanulásnak, több impulzus ér. Ahhoz, hogy a tanulás hatékony maradjon, tudj koncentrálni a monotonabbá vált közegben – ahol csak te vagy, a laptopod és a könyveid, segít, ha utánaolvasol különböző tanulási technikáknak, ismétlési módszereknek. Ezek bevált technikák, amik gyorsabbá és hatékonyabbá teszik a tanulást, és megkímélnek attól, hogy teljesen elveszítsd a koncentrációs készséged.

Az online oktatás sokak számára nehézséget jelent, mert eltűnnek azok a keretek, amik segítették őket a tanulásban, viszont előnyei is vannak, hiszen a saját tempódban tanulhatsz, a saját időbeosztásod szerint, amit ha jól használsz ki, akkor kényelmesebbé is válhat a tanulás.

Forrás: https://diakszemmel.hu/index.php/2020/11/igy-alkalmazkodj-az-online-tanulashoz/