„Igen, nehéz időt találni két-három műszakos életünkben a gyerek számára is. Külön időt. De ha csak öt-tíz percnyi időt esténként kiszakítanánk, öt-tíz olyan percet, amikor semmi mást nem csinálunk – az nagyon sokat érne, és nem csak a gyereknek. Lefekvés előtt vagy amikor a gyerek már ágyban van – öt-tíz perc minden este. Minden este – úgy, hogy a gyerek biztosan számíthat rá. Mese vagy énekelgetés, vagy egyszerűen csak beszélgetünk, a magunk életéből mesélgetünk, vagy felolvasunk egymásnak valamit… A fontos az, hogy ez haszontalan beszélgetés legyen, ne arról kérdezgessük a gyereket, hogy mi történt aznap, ne ‘neveljük’, ne mondjunk tanulságokat. Mulassunk, szórakozzunk öt-tíz percig együtt. Lehet, hogy eleinte nehezünkre esik minden este kiszakítani ezt a kis időt, és odakényszeríteni magunkat a gyerek ágya mellé, de hamarosan rá fogunk jönni, hogy nekünk is jólesik.” Dr. Vekerdy Tamás

Tudom, miről beszél Vekerdy Tamás. Gondolatban minden megvan, tudom, mit kellene tennem, tudom, hogy kellene tennem, tudom, miért kellene tennem, olykor mégis nehéz a kivitelezés. És nem azért, mert az ember nem imádja a gyerekeit, és nem tenne meg értük bármit, ha arról lenne szó, de van az úgy, hogy ha a nap végén lehuppansz végre egy fotelba, azt érzed, képtelen vagy onnan újra felemelkedni. Egyszerűen nem megy és kész!

Na, ekkor kell olykor tudatosnak lenni, hogy mégis – mégis kelljünk már fel, mert oké, hogy megvolt a munka, a bevásárlás, a vacsi készítés, de az nem a gyerekekkel töltött idő volt. Nem a családdal töltött idő volt.

Bővebben: https://anyajajj.cafeblog.hu/2020/11/17/vekerdy-toltsunk-haszontalan-idot-a-gyerekekkel/

Forrás: anyajajj.cafeblog.hu