Az internet a tudás megszerzésének egyik legfontosabb eszköze, de gyermekeink lelki egészségének védelme legalább ilyen fontos. Egy olyan programra szeretnénk felhívni szíves figyelmét, amely a modern oktatásban, a 21. századi iskolai nevelés-ben jelentős szerepet játszó internet – nem elhanyagolható – veszélyeivel szemben hatékony védelmet biztosít.

Az információ gyermekeink életének is része, megszerzése mindannyiunk érdeke, de az információ szűrése rendkívül nehéz. Gyermekeinket csak úgy védhetjük meg a káros tartalmaktól, ha a tanárok, a szülők, a civil szervezetek, a fejlesztők és az oktatási kormányzat összefognak ennek érdekében. Csak ez az összefogás teremtheti meg azt az egyensúlyt, ami oda vezet, hogy gyermekeink és tanulóink védve vannak minden káros tartalomtól, és oda tudunk figyelni a szoftverhasználatukra is, akkor is, ha a gyermek egyedül használja a számítógépet.

Ezért hívjuk most életre a Biztonságos Böngészés Programot. A biztonságos internetezést zászlajára tűző Biztonságos Böngészés Program első számú célja, hogy minél több általános és középiskolában csak olyan tartalmakat láthassanak a gyerekek, és csak olyan szoftvereket használjanak, amelyeket a tanárok engedélyeznek. A rendszer lényege, hogy nem engedi meg a nem kívánatos programok (pl. agresszív játékok) használatát vagy az interneten vagy a chaten terjesztett káros tartalmak letöltését, sőt, megismerését sem. Ez a rendszer ráadásul hatékonyabb, mint más hasonló célú rendszerek, mert nem adatbázis alapján végzi a szűrést.

A Programhoz már több iskola csatlakozott: a Biztonságos Böngészés Programban részt vevő iskolákban már olyan szoftvert használnak (Delfinlovag), ami a futtatható programoktól az internetes tartalmak teljes körű szűréséig terjedően ellenőrzi a számítógépes hálózatokat. Ezt a rendszert magyar fejlesztők dolgozták ki, ezért a hazai nyelvi környezetben az alkalmazása is minden más rendszernél könnyebb.

A 2007/2008-as tanévben a szűrőszoftverek telepítése nem jelent költséget az intézmények számára, mert a rendszer fejlesztői ingyen telepítik a szoftvert a csatlakozó iskolák számítógépeire.

Amennyiben intézménye is csatlakozni kíván programunkhoz, kérjük jelentkezzen a www.biztonsagosbongeszes.org oldalon!