Kézrecsapós (közös játék)Egy közkedvelt ügyességi játékot mutatunk be, amely együttműködésre nevel és fejleszti a játékosok koncentrációját. Már 5 személlyel is játszható, de élvezhető, akkor is ha akár 20 játékosunk van.

Résztvevők életkora (minimum-maximum): 9- felső korhatár nincs

Játékidő: kb. 5 perc

 

 Helyigény: kisebb terem (pl. tanterem), de játszható a szabadban is

Kellékigény:

  • Kötél, vagy bármi más erősebb fonál, aminek a két végét össze kell kötni. Kb. játékosonként egy-egy méter hosszú (pl. 10 játékos 10 méter hosszú fonál).

  • Újság 

A játék megnyitása, nyitánya: Ismertessük a játékszabályokat

A játék menete: A játékosok a fonál mentén egymástól egyenlő távolságra körben állnak/ülnek és mindkét kezükkel megfogják a fonalat. A kezeket félig kinyújtva, mellmagasságban maguk elé kell emelniük úgy, hogy a fonál feszüljön. Egy játékos a kör közepébe áll és az összetekert újságot a kezébe fogja. Az ő feladata, hogy rácsapjon bármelyik játékos társa kezére. A többi játékos viszont egyszerre csak az egyik kezével engedheti el a fonalat, de a csapás után azt is gyorsan vissza kell tennie a fonálra. Ha a kör közepén álló játékosnak mégis sikerül rácsapnia valakinek a kezére, akkor helyet és szerepet cserélnek.

Értékelés, jutalmazás: Dicsérjük meg a játékosokat. Kérdezzük meg tőlük, hogy hogyan érezték magukat játék közben, sikerült-e együttműködniük vagy inkább reflexszerűen rántották el a kezüket.

Egyéb: Ügyeljünk arra, hogy a játék ne durvuljon el! Ne az erő, hanem az ügyesség és az együttműködés legyen a fontos. 

Lehetséges továbbfejlesztések, variációk:

Haladó csoportnál kipróbálhatjuk azt is, hogy a játékosok egyáltalán nem engedhetik el a fonalat. Így csak akkor tudják elrántani a kezüket (a fonállal együtt) ha a játékostársak is figyelnek és engedik a fonalat mozdulni.

Lejegyezte: Besnyi Szabolcs

besnyi@szabadidoszervezo.net,

szabadidoszervezo.net