Akinek nincs esze…szól a mondás, de tény, hasznos ha efféle háttértárral vértezi fel magát az ember. Először is hatékonyabb, mint a csomó a zsebkendőn, másodszor nagyon egyedi lehet, megvalósulhat a hőn áhított önkifelyezés, na meg mellesleg elfér benne a bevásárló lista, elintéznivalók sora, telefonszámok, stb…

 

Ha már ezen sorokat olvassa, gondolom felkeltette érdeklődését a notesz készítés titkának megfejtése. Igazság szerint e munkadarab alsóban is gond nélkül elkészíthető, jómagam a kommunikáció taglalása után általában ötödikesekkel készíttetem. Ilyenkor még úgysem használunk igazi szerszámokat, de a rendre, fegyelmezett munkára szoktatáshoz megjárja, s persze megtapasztalható az alkotás öröme, és kreatívan egyedire varázsolhatja ki- ki a magáét.

 Tehát, hogy is csináltuk mi?- azaz lehet másféleképp is, de ez is jó egynek. A notesz sajátja, hogy elfér a zsebben, azaz sem túl széles, sem túl hosszú, én egy 10cm x12cm-es méret mellett döntöttem, legalább látjuk is mit írunk bele. Első lépés a mérés. A notesz elő és hátlapjául egy 10cm x24cm-es dekorációskarton csík szolgál. A mai színes kartonok álltalában 50cm x 70cm méretűek, tehát egy ívből 14 notesz készíthető. Két csoportban kezdtünk dolgozni. Két gyermek vonalzóval felméri az előlapokat, addig a többiek elkészítik a notesz lapjait. Amint a képeken is jól látszik, ismét öreg barátunk a favonalzó segítségét kértük. A karton két hosszanti oldalára felmérjük a 10cm-eket, majd a nagy vonalzóval összekötjük. Ferdeség csak ferde szélű karton esetében lehetséges. Ezután megfelezzük a rövidebbik oldalt, a két pontot összekötjük, tehát felosztottuk a lapot 14 egyenlő részre, hulladék nélkül. Persze nem kell megijedni, ez nem megy sajnos ennyire egyszerűen ötödikben, néha nyolcadikban sem…türelem és kitartás…Mindeközben a másik csoport többszöri nekirugaszkodásra is sikertelenül próbálja felmérni az A/4-es fénymásolópapírra azt a négy 10cm x12cm lapot, ami a notesz belsejét alkotja majd…

Szóval, az oldalak. Állítva magam elé teszem a lapot, a bal felső sarokból felmérek 10, majd 20cs-t, megjelölöm.

2. Ugyanezt megismétlem, a bal alsó sarokból kiindulva.

3. Kössük össze vonalzóval az így kapott egymással szemben lévő jelöléseket.

4. A bal felső sarokból lemérek, a hosszabbik oldalra 12, majd 24cm-t.

5 Megismétlem a műveletet, a jobb felső sarokból kiindulva.

6.Összekötjük a bejelöléseket- lehetőség szerint, itt is az egymással szembe esőket.

7.Kaptunk 4db 10x12cm-es téglalapot, vágjuk ki ezeket.

Szerintem egy ilyen noteszbe elég 20 lap, azaz 5db A/4-es lap elég a munkadarabhoz.Időt takarítunk meg, ha a felmért oldal mögé rendezgetjük a többi üres lapot is, és egyszerre vágjuk ki az összeset.

Tegyük fel, hogy mindenki eljutott idáig, kivágta a dekorációskarton csíkot is.Hogyan tovább?

Először is kettéhajtjuk a kartont, így már kezd körvonalazódni a notesz felépítése.Utána egyenként beragasztgatjuk az oldalakat.Erre a célra bármilyen papírragasztó megfelel, a kenőfejesek kissebb előnyben.Tehát!

 1.Tegyük magunk elé az összehajtott kartont, lehetőleg állítva, s kenjük be-módjával-a hajtás alatt kb 10mm szélességben!

2.Helyezzünk egy lapocskát a ragasztós felületre úgy, hogy a rövidebb oldala egészen a hajtásra essen!Ezután nyomkodjuk rá!

3.Ismételten ragasztózzunk be egy 10mm-es sávot, de most már az imént felragasztott lapon,s ismételjük meg a 2. pontot!

4. Ismételjük 3. és 2. pontokat-a megfelelő sorrendben-még kb 18szor!

5.Az utolsó lapocskát is ragasztózzuk be ebben a sávban, s hajtsuk rá a fed/hátlapot!

 6. Várjunk néhány percet, míg a ragasztó megköt, ezt a folyamatot gyorsíthatjuk fújkálással, legyezéssel…stb, majd igazítsuk méretre a lapokat, azaz,ha nem illeszkednek ollóval a ragasztástól lefelé haladva levághatjuk a rendetlen, fedlap alól kilógó részeket. Akinek van hozzá kedve, türelme, ilyenkor különleges formára is vághatja az egész noteszt.Készültek mát így hullámos, szívecskés, autó formájú füzetecskék is…

7.Végezetül az így megregulázott, formára igazított könyvecskéket törjük be!

Miért, mert máskülönben az első nyitáskor szétesik a munkadarab.Elegánsabb megoldás a    vonalzó használata, ekkor a gerinctől-ahol kettéhajtottuk a kartont-lemérünk 15mm-t,s vonalzó mentén felhajtjuk a kartont.Mókásabb erre a célra satut használni, mert egyszerre, egy méréssel mindkét oldal betörhető és még dombornyomat is készül.

Az így használható állapotba hozott noteszeket ezután mindenki ízlésének megfelelően díszítheti, kiegészítheti-volt aki tett rá könyvjelzőt.Ajándéknak is kiváló! Csak egy a baj.Ezután már tényleg nem mondhatjuk, hogy jaj de elfelejtettem, nem volt eszembe, hova írjam fel…stb:0)

 

Kellemes időtöltést!