Közismert magyar vadászkutyákA három legismertebb magyar vadászkutyafajta az egész világon ismert magyar vizsla, a jelenleg legveszélyeztetettebbnek számító erdélyi kopó, valamint a magyar agár. A magyar agár képességét, „belevalóságát” ma már csak a versenypályákon tudja bizonyítani, mivel az agarászat az utóbbi 100 évben nemcsak hogy háttérbe szorult, de tilos is.

 

Az első vadászkutyákat a honfoglaló őseink hozták magukkal, egy részük a mai agarakra, másik részük pedig a kopókra hasonlított. Vizslák nélkül az apró vad vadászat szinte elképzelhetetlen, főként fácán, fogoly és mezei nyulak elejtésében segédkeznek. A makacs és öntudatos német vizslával ellentétben, a magyar vizsla nemcsak önmagának, de gazdájának is vadászik.

Népszerűségük abban keresendő, hogy ez a kutya típus a legkezelhetőbb és leginkább gazdi centrikusabb faj a többi vizslával szemben. A kopók inkább az olyan nagyobb rejtőzködő vadak felkutatásában hasznosítják tudásukat, mint a vaddisznó. További feladataik közé tartoznak a sebzett vadak nyomának követése, és minél előbbi terítékre hozása.

Az 1940-es években a főúri családok kiváltsága volt a vadászat. Ebben az időben főként ők tenyésztették és nagy becsben tartották ezeket a kutya fajtákat. Az OzoneNetwork csütörtöki Egyenlítő vendége Tatai Sándor, a magyarországi erdélyi kopó klub tenyésztője, aki azon a véleményen van, hogy a vadászat során az egyik legfontosabb feladat a kutya és az ember közti kontaktus megteremtése.

Míg az erdélyi kopók szélsőséges munkaterületük miatt egy önálló akaratú faj, a vizslák ezzel szemben sokkal inkább gazdafüggőek, akik a munkájuk során folyamatosan figyelemmel kísérik gazdájukat.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a csatorna weboldalán:

http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/o3/20120319-egyenlito-103-adas-magyar-vadaszkutyak.html

OzoneNetwork Televízió

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 10-kor kezdődő, és másnap 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

 

http://www.utajovobe.eu/