A sövények egyik alapvető feladata a területek határolása, illetve a takarás. A sövények segítenek meghitté tenni, a kíváncsi tekintetektől védeni kertünket. Eltakarhatják a kevésbé szép részeket, valamint a kerten belül a különböző kertészek elválasztására is szolgálnak.

Az előbb leírt feladatán túl a sövény más pozitív tulajdonságokkal is rendelkezik. Kiváló zaj és porfogó, valamint hó és szélfogóként is remek.

A sövények madárbarát kert kialakításában is szerepet játszanak. A sövényt alkotó növények sűrű ágrendszere, védett fészkelő helyet biztosít egyes madárfajok számára. Bizonyos növényfajok termése táplálékul szolgál a kertet látogató madaraknak.

Ha fontos, hogy minél gyorsabban sövény szegélyezze a kertet, akkor az alábbi gyorsan növő sövénynövények telepítését tudjuk javasolni.

1. Leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii)

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Crusier

A Leylandi ciprus (Cupressocyparis leylandii) egy könnyen tartható, gyorsan növekvő, mutatós ciprusfajta, amely metszéssel jól alakítható.

Előnyös tulajdonságai miatt, sikeresen nevelhetünk belőle szép sövényt, de akár szoliterként is ültethetjük, ilyenkor termetével, és szép, szabályos kúp formájával lesz kertünk éke.

Rendkívül gyorsan növekszik, ami évente fél és egy méter közti növekedést jelent, a kifejlett Leylandi ciprus, akár a 15-20métert is elérheti.

2. Csodasövény (turkesztáni szil)

Kép forrása: Csodasövény Facebook oldala

A csodasövényként ismert gyors növekedésű sövénynövény, a turkesztáni szil vagy szibériai szil (Ulmus pumila) nemesített változata. Leggyakrabban az Ulmus pumila ’Celer’ kerül forgalmazásra csodasövény néven.

Jó adottságú növény, mely a talajra igénytelen, az idősebb példányok szárazság és fagytűrők. A fajból nemesített csodasövény számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik, ugyanakkor a negatívumokat is érdemes megismerni mielőtt a telepítése mellett döntünk.

3. Télizöld fagyal (Ligustrum ovalifolium)

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Meneerke bloem

A télizöld fagyal vagy széleslevelű fagyal (Ligustrum ovalifolium) legalább, annyira kedvelt és ismert sövénynövényünk, mint a puszpáng, azonban, az előbbinél valamivel több munkát igényel sövénnyé nevelése.

Mutatós növény, amely ideális esetben tél végéig is megőrzi, kicsi fényes, kerekded, kissé elhegyesedő levelekből álló lombozatát, nyár elején, pedig helyes fehér virágokkal, később termésekkel örvendeztet meg minket. A fagyal, a buxushoz hasonlóan mérgező!

4. Közönséges gyertyán (Carpinus betulus)

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges gyertyán (Carpinus betulus) kb. 20méteres magasságot elérő, széles és magas koronájú lombhullató fa. A levélzetét alkotó levelek a bükkre hasonlítanak, mélyebben barázdáltak, ősszel sárgára, később barnára színeződnek.

Ősszel termést is hoz, melyet előszeretettel fogyasztanak a madarak. Jól tűri a metszést, alkalmas sövény nevelésére, de parkokban szoliterként is megállja a helyét.

5. Babérmeggy (Prunus laurocerasus)

Kép forrása: Pixabay.com

A babérmeggy vagy balkáni babérmeggy (Prunus laurocerasus) örökzöld cserje, amely jól tűri a fagyokat, és egyéb körülményekre sem kényes.

Nagyon jó választás a kertbe, mivel mutatós illatos virágokat is hoz, később pedig terméseket, így levélzetén, és tömött lombozatán túl is díszít. Virágzási ideje tavasz végére tehető, mérgező először piros, később fekete termései nyár végére fejlődnek ki.

Ágrendszere nagyon sűrű, magassága pedig eléri a 2-2,5métert, számoljunk ezzel, ha ültetése mellett döntünk. Kiváló sövénynövény, látványos, tömött sövényt nevelhetünk belőle. 

Bővebben: https://citygreen.hu/gyorsan-novo-sovenyek-melyek-athatolhatatlan-sovenyt-alkotnak/

Forrás: citygreen.hu