A nyári vakáció után felkészítés a téli pihenőre. Minden szobanövényt az igényének megfelelően pihentessünk.

Egyes szobanövények, főleg a levéldísznövények folyamatosan növekednek, míg mások igénylik a téli pihenési időszakot. Bár ott vannak körülöttünk a védett lakásban, mégis adjuk meg a lehetőséget a pihenésre.
Kertünk fáinak árnyékában sok szobanövényt tehetünk ki – fokozatos edzés után – „nyaralni”. Jól érzik magukat kint a kaktuszok, a legyező-, könnyező-, vízi-, datolyapálmák, a begóniafélék, a csokrosinda. A sok fényben, levegőn megerősödnek, új leveleket hoznak, s bőven virágzanak a begóniák.
Aztán elérkezik a behúzódás időszaka, ami ugyan nem olyan látványos, mint mondjuk a fák lombhullatása, de a szobanövények között is vannak, amelyeket fel kell készítenünk a téli pihenő időszakra. Növényeinket vizsgáljuk át, a sérült leveleket távolítsuk el, zuhanyozzuk le, száradás után tegyük a helyükre vagy éppen keressünk neki újabb helyet. Lehet, hogy közben átrendeztük a bútorokat, felújítás volt. Találjuk meg a megfelelő új helyét. Az igényeit azonban vegyük figyelembe (több fényt igényel, hűvösben fejlődik jól, elviseli a fényszegényebb helyeket is stb.).
Ne zsúfoljuk tele lakásunkat a szobanövényekkel, ha túlságosan megnőttek, ajánljuk fel iskolának, könyvtárnak, ahol lesz elegendő helyük, és mégsem a kukában végzik. A túl nagy szobanövény már nem öröm, hanem akadályozza a mindennapi életet.
Azoknak a növényeknek azonban, amelyek lakásunkban télen is az életet, a zöldet jelentik, adjuk meg az igényüknek megfelelő környezeti feltételeket.
Általában elmondható, hogy az őszi időszaktól kezdve a tápoldatozást abba kell hagynunk, az öntözést pedig mérsékelnünk kell. Ilyen pihenési időszakra van szüksége a fikuszféléknek, a bunkóliliomnak, a peperómiának, a pozsgásoknak is, különben gyenge, csökevényes hajtásokat hoznak. A fikuszok ráadásul érzékenyek a huzatra, a hirtelen lehűlésre. Ha huzat éri őket, leveleit ledobja.
A kaktuszok a téli hónapokban pihennek, szeptemberben mérsékeljük az öntözést, majd teljesen szüntessük meg és hűvös, 8-10 fokos helyen teleltessük őket.
Az amarillisz öntözését szeptembertől fokozatosan csökkentsük, egészen a levelek elszáradásáig. Az öntözést teljesen szüntessük meg, s januárban azt vesszük észre, hogy az amarillisz hajtani kezd. Amikor már látjuk a bimbót, akkor kezdjük újra a rendszeres öntözést. Csodálatos virágokat hoz.

Bővebben: https://mezogazdakiado.hu/szeptember/szobanovenyek_apolasa_osszel

Forrás: mezogazdakiado.hu