Bemutatjuk: a NetSupport School komplex vizsgáztatási tesztmoduljátA NetSupport School tanterem felügyeleti szoftver tesztkészítő modulja multimédiás támogatással szolgálja a tesztkérdések és vizsga feladatsorok összeállítását, igényes és változatos megvalósítását, majd magát a vizsgáztatást és a kiértékelést.

A program eszközeivel a tanár néhány perc alatt teljes funkcionalitású és átgondoltan felépített vizsgát tud létrehozni…

Bemutatjuk: a NetSupport School komplex vizsgáztatási tesztmoduljátKomplett vizsgasorok készítése és megosztása

A vizsgakérdések elkészítése során a szöveges információk mellett hang-, kép- és videó anyagokat is felhasználhatunk, melyeket a feladatsorok megoldása közben a diákok megnézhetnek és meghallgathatnak.

Egy-egy tesztsort többször is felhasználhatunk, archívumba téve tárolhatjuk őket, hogy később is bármikor elővegyük, kisebb módosításokkal aktualizálva használjuk. Az export/import funkciónak köszönhetően a tanárok egymással is megoszthatják vizsgasoraikat, így idővel az iskolának komplett feladatsor tára lehet, ami nagy segítséget jelent a későbbiekre nézve, és óráink hatékonyságát is növeli, ha nem egészen elölről kell mindent kitalálnunk, hanem kisebb módosításokkal és kiegészítésekkel kell csak aktualizálnunk a kérdéseket.

A feladatok összeállításánál természetesen tudnunk kell, hogy melyik kérdés hány pontot ér, illetve az összpontszámnak hány százalékát kell elérniük a diákoknak a sikeres vizsgához, az egyes osztályzatokhoz. A szoftverben lehetőségünk van ezeknek a beállítására, és az időkorlát megadására is.

Bemutatjuk: a NetSupport School komplex vizsgáztatási tesztmodulját

 

Kérdéstípusok gazdag kínálata

A tesztek elkészítése során rengeteg kérdéstípust alkalmazhatunk, melyeknek külön-külön megvan a maguk sablonja. A „varázsló” segítségével pillanatok alatt kiválaszthatjuk és elkészíthetjük feladatsorunkat.

A NetSupport School-ban megtalálhatók az általános kérdéstípusok, például amikor diákok választhatnak a megadott lehetőségek közül (max. 4), vagy adhatnak egy egyszerű igen/nem feleletet, esetleg több állítást látnak felsorolva, és mindegyikről külön-külön el kell döntsék, igaz-e vagy hamis. Sőt olyat is csinálhatunk, amikor a kérdések melletti legördülő menüből kell kiválasztani a helyes megoldást (max. 6).

De ezek mellett egészen izgalmas megoldásokat is kínál a szoftver. Adhatunk olyan feladatot, amikor az egyes kérdésekhez képeket kell párosítani (egérrel húzzuk a megfelelő helyre), vagy épp szöveget kell a kijelölt helyre illeszteni (a mondat hiányzó részét kell pótolni).

Elképzelhetünk és megvalósíthatunk olyan feladatokat is, amikor a megadott mondatokat/kifejezéseket az egér segítségével sorba kell rendeznünk, vagy akár egy képet (diagramot) kell címkékkel ellátni, azaz a kiemelt és megjelölt részekhez kell párosítani a helyes feliratot.

 

Emlékezetből, valamint saját szavakkal megfogalmazott válaszok

A NetSupport School tesztkészítő moduljának további kiváló lehetősége, hogy minden kérdésnél beállíthatjuk, megfigyelő módban és/vagy önálló válaszadással történjen-e annak megválaszolása. Előbbinél a diáknak először meg kell ismernie a kérdéshez feltöltött multimédiás anyagot, meg kell jegyeznie a látottakat és hallottakat, majd az utána fölmerülő kérdésre emlékezetből kell válaszolnia.

Amennyiben az önálló válaszadást választjuk, akkor pedig a tanulónak nem a felsorolt válaszok közül kell választania, hanem saját tudása alapján, önállóan kell megadnia a helyes választ.

 

Bemutatjuk: a NetSupport School komplex vizsgáztatási tesztmoduljátVizsga a diák és a tanár szemszögéből

Ha elkészültek a feladatok, azonnal telepíthetjük a tesztet a tanulók gépére, és a kitöltést minden diáknál egyszerre indíthatjuk. A tanulóknak pedig nincs más dolguk, mint legjobb tudásuk szerint válaszolni a kérdésekre, melyeket egy egyszerű és világos szerkezetű képernyőn látnak. A feladatokat tetszőleges sorrendben oldhatják meg, s közben a még rendelkezésre álló időt folyamatosan láthatják a képernyőn.

A tanár eközben folyamatosan követheti saját monitorán az eseményeket: melyik diák hol tart a megoldásban, melyik kérdésre milyen eredménnyel válaszolt.

 

Bemutatjuk: a NetSupport School komplex vizsgáztatási tesztmoduljátÉrtékelés és azonnali visszacsatolás

Befejezés után a NetSupport School automatikusan kiértékeli a megoldásokat, diákonként külön fájlokba rendezi az eredményeket, majd a tanár gépén összesíti azokat. Ezeket az egész osztályra és diákokra lebontva is kiértékelhetjük, az eredményeket kinyomtathatjuk és elmenthetjük. A szoftver az értékelést és a pontozást az általunk előre megadott saját osztályzási feltételrendszer alapján végzi.

Mint tudjuk, fontos a visszacsatolás, azaz a tanulóknak legtöbbször szükségük van arra, hogy tudják, melyik kérdésre adtak helyes választ, és melyikre nem, illetve mi lett volna a jó felelet. Éppen ezért az elkészült kiértékelést a diákok kétféleképpen is megtekinthetik.

Az egyik esetben a teljes kérdéssoron végigmehetnek, megnézhetik, melyik feladatra milyen választ adtak és mit kellett volna. Valamint egy pontozásos összesítő lapot is mutathatunk nekik, melyen nyomon követhetik, melyik kérdésre hány pontot kaptak, mennyit veszítettek, és így összesen mennyit értek el.

 

Magyar nyelvű segítség a programhoz

A szoftver lehetőségeinek megismerését és használatának mihamarabbi elsajátítását nagy mértékben elősegíti, hogy mindehhez a NetSupport honlapján részletes magyar nyelvű leírást találhatunk. Az egyszerű és letisztult kezelőfelületnek köszönhetően bármilyen szakos tanárnak érdemes bátran kipróbálnia e rendkívül sokoldalú tesztkészítő programot.