PénzportálA hitelezés lesz a témája 2011. október 13-án csütörtökön délután 3 órakor kezdődő  „Pénzügyi ismeretek középiskolásoknak” című internet-televíziós oktatási sorozat előadásának. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség által indított pénzügyi képzési program online előadásait minden érdeklődő figyelemmel kísérheti a Pénzportál internetes felületén.

A hitelezés lesz a témája 2011. október 13-án csütörtökön délután 3 órakor kezdődő  „Pénzügyi ismeretek középiskolásoknak” című internet-televíziós oktatási sorozat előadásának. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) által indított pénzügyi képzési programba országszerte 45 középiskola mintegy 1200 diákja kapcsolódik be, de az online előadásokat minden érdeklődő figyelemmel kísérheti a Pénzportál internetes felületén.

 

„A jelenlegi válság különösen rávilágított arra, milyen fontos, hogy saját kezünkbe vegyük pénzügyeink irányítását” – mondta Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója a programban közreműködő középiskolai tanároknak tartott tájékoztatón. „Az alapvető pénzügyi ismeretek oktatását érdemes minél fiatalabb korban, de legkésőbb a középiskolás években elkezdeni, hiszen csak így válhatnak a gyerekekből olyan fiatal felnőttek, akik tudatosan és megalapozottan képesek dönteni pénzügyeikről. A 100 százalékban magyar tulajdonú, országszerte 1800 fiókkal rendelkező takarékszövetkezeti csoport elkötelezett amellett, hogy a jövőben még aktívabb szerepet vállaljon a lakosság pénzügyeiben, és ezzel párhuzamosan az általános pénzügyi kultúra fejlesztésében is.”

A „Pénzügyi ismeretek középiskolásoknak” című internet-televíziós oktatási sorozat 2011 októberében minden csütörtökön délután 3 órától nyújt betekintést a pénzügyekbe. Egy-egy foglalkozás három részből épül fel: egy kb. 30 perces online előadásból, egy 15–20 perces interaktív szemináriumból és az iskolákban, a helyi tanárok által megtartott 10–15 perces konzultációból. A középiskolás diákok nyelvén megfogalmazott, ábrákkal és szemléletes példákkal illusztrált előadások megismertetik a fiatalokat a pénzforgalom alapjaival, a különféle számlacsomagokkal, a bankkártyák használatával, a különféle megtakarítási formákkal és hiteltípusokkal. Az előadók bemutatják a takarékszövetkezetek működésének sajátosságait és sokrétű szolgáltatásait, illetve olyan aktuális témákra is kitérnek, mint a pénzügyi válságok kialakulásának okai és a velük szembeni védekezés lehetőségei. Az interaktív szemináriumok során a monitorok előtt ülő diákok az interneten keresztül feltehetik az adott témákhoz kapcsolódó kérdéseiket, amelyekre az előadók szintén válaszolnak az élő adás keretében.

A négy online előadás és interaktív szeminárium archív változata egy éven át mindenki számára, korlátozások nélkül elérhető marad a Pénzportálon (www.penzportal.hu), a kapcsolódó tananyagokkal (prezentációs ábrákkal, fogalommagyarázatokkal, ajánlott irodalomjegyzékekkel) együtt. A teljes kurzus megtekinthető a – főként középiskolásoknak szóló, gazdasági-pénzügyi ismeretterjesztő előadásokat tartalmazó – Szabadsuli (www.szabadsuli.hu) honlapon is. A program befejezését követően az előadássorozat anyagából DVD is készül, amelyet a takarékszövetkezeti hálózat minden érdeklődő középiskolának eljuttat.