Egy gyors lefolyású betegség után kellett ma hozzálátnom a felhalmozódott tennivalóknak, az első dolgom a gáztámogatás igénylőlapjának kitöltése volt, tekintettel arra, hogy december 31-ig postára kell adnunk, ha a támogatás folyamatosságát fenn akarjuk tartani.

Nosza, tollat ragadtam, fizetési jegyzéket, gázszámlát, no, akkor kezdjük. Az adatok, adószámok, fogyasztásmérő száma, szerződésszám sima ügy, megy, mint a karikacsapás. De van egy pillanat, amikor akárhogy húzom-halasztom, rá kell térnem a jövedelmek rovatra. Ezt hagyom a végére, tekintettel arra, hogy becsületemre kényes vagyok, s nem akarok valamely utólagos ellenőrzésen megbukni, hogy venné már ki magát, ha bárki rám mutathatna, nézd, itt megy az a tanár, aki csalt a gáztámogatással.
 
Nézem a mellékelt tájékoztatót, próbálok eligazodni rajta. Azon már tavaly bosszankodtam hogy „fogyasztási egységként” sem a házastárs, sem a gyerekek nem érnek 1 –et, mintha bizony a gyerekek – főleg a kicsik – miatt nem kellene ugyanúgy, sőt jobban fűteni: önmagában már ezért elküldeném a francba azt, aki ezt kitalálta. Az sem lep meg különösebben, hogy a 13. havi fizetés beleszámít a jövedelembe (helyesen), a 13. havi nyugdíj nem (helytelenül?).
 
A Tájékoztató közli, hogy havi jövedelemnek a kérelem benyújtását megelőző hónapban megszerzett jövedelem számít. Nézem a fizetési papíromat, értelemszerűen a legutóbbit, nézem, nézem, s lassan rájövök, hogy miért ilyen „sok”, amit be kell írnom. Nálunk tanároknál kéthavi túlóra-elszámolás van, így mindaz a túlmunka, amit szeptember óta dolgoztam, a decemberben kézhez kapott papíron szerepel pluszként. Ugyancsak ezen a fizetési jegyzéken szerepel az a 20 ezer forint bruttó, amit a kormány adott valami kompenzációként a közalkalmazottaknak. Együtt a két tétel bruttó 50 ezer körül van, nettóban (ezt kell megadnom az igénylőlapnál) el sem tudom különíteni a többi jövedelemtől. A lényeg mégiscsak az, hogy feleségemmel együtt más hónaphoz képest, kb. 40 ezer nettóval többet kerestünk. Elvileg ezt kellene szerepeltetnem a jövedelem rovatban.
Na de nemcsak a becsületemre vagyok én kényes, hanem az igazságosságra is, s megfordul így a fejemben, hogy miért írjam be ezt a pluszjövedelmet, ha az egyik csak egyszeri, a másik pedig hol van, hol nincs? Megpróbálok logikusan gondolkodni, a rendszeres havi jövedelmem mellé beszámolom a 20 ezer 1/12-ed részét, a kéthavi túlórámat felszorzom öttel (kb. 10 hónapig van túlórám, jó esetben), majd elosztom 12-vel, s ezt is hozzáadom a havi rendeshez, így kijön egy, a fizetési jegyzékhez képest kisebb, de a havi rendszereshez viszonyítva nagyobb összeg. Ez az igazságérzetemnek megfelel, de nem esküdnék meg rá, hogy nem minősül csalásnak, ugyanis az így kapott összeget semmilyen cédulával nem tudom igazolni.
 
Ki lehet-e tölteni ezt a nyavalyás igénylőlapot anélkül, hogy az ember ne legyen bármikor lebuktatható?

 

Forrás: sasika61mondja.blog.hu/