Átlagosan 20 és 40 ezer forint közötti pótlékban részesülhet január 1-jétől augusztus 31-éig az a pedagógus, aki halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozik és plusz feladatot vállal.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 3.8 milliárd forintot oszt szét idén erre a célra 1300 iskola és óvoda pedagógusának – jelentette be ma Borovszky Tímea, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának főigazgatója.

Borovszky Tímea elmondta, 1300 intézmény pályázhat az összesen 3,8 milliárd forint rendelkezésre álló összegre. Az intézmények kapnak egy keretösszeget, amennyiben az óvodák esetében 15, iskolák esetében 5 százalék a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya és a 2008/2009-es tanévben óvodai fejlesztő programra pályáztak, illetve integrációs vagy képesség-kibontakoztató felkészítésre támogatásban részesültek.
Így az óvodák és iskolák havonta 5-60 ezer forintnyi bérpótlékot oszthatnak szét pedagógusaiknak. Csak az az intézmény kaphat pénzt, amelyik pályázott, és csak az a pedagógus, akit a pályázó intézmény foglalkoztat, és plusz-, integrációs, vagy képesség-kibontakoztató feladatokat vállal.
A főigazgató elmondta, a rendszerben 750 iskola, 550 óvoda, kb. 15-20 ezer pedagógus és 250 ezer gyermek érintett. A rendelkezésre álló összegből átlagosan 20 és 40 ezer forint közötti bérpótlékot kaphatnak a pedagógusok.
(www.edupress.hu)