Aki még nem találkozott interaktív táblával

 a mindennapi használatban, annak a fejében bizonyára nincs világos kép arról, hogy mi is valójában az interaktív tábla (digitális tábla) és az hogyan is működik.

Mielőtt az interaktív táblák kiválasztásának legfontosabb szempontjairól beszélnénk, tisztázzuk, hogy mit is értünk interaktív táblán.

"Interaktív tábla" alatt szűkebb értelemben csak magát az interaktivitásra alkalmassá tett táblát értjük.

Tágabb értelemben "interaktív tábla" alatt azt a komplett eszközrendszert értjük, ami az alábbi elemeket tartalmazza:

        • Tábla
        • Interaktív eszköz
        • Projektor
        • Számítógép
Az interaktív tábla (rendszer) működése röviden a következő:
A számítógép képernyője a projektor segítségével megjeleníthető egy táblán. Az interaktív eszköz segítségével a tábla egy nagy vezérlő felületté tehető, így a számítógép a tábláról irányítható, és a táblán végzett műveletek a számítógépen rögzíthetők.

Míg a számítógépeket az egérrel vezéreljük, addig az interaktív táblákat az ujjunk vagy a vezérlő tollValójában ilyenkor is a számítógépet vezéreljük az interaktív táblán keresztül, azaz az interaktív táblára úgy is gondolhatunk, mint a számítógéphez csatlakoztatott óriási méretű, lapos touchpadra. (interaktív mutató, interaktív ceruza, digitális ceruza stb.) segítségével vezéreljük.

A speciális tollal, vagy az ujjunk mozgatásával ugyanazokat a hatásokat érhetjük el, mint az egérrel a számítógépen. Egy gyors kettős koppintás a táblára ugyanaz, mint az egérrel egy kettős kattintás. Gyakorlatilag minden műveletet el tudunk végezni miközben a hallgatóság előtt állunk.

Az interaktív táblákat a számítógépen futó szoftver vezérli.

Cikksorozatunkban a fenti egységeket és az egységekhez tartozó kiegészítő, opcionális elemeket vesszük sorra, hogy megkönnyítsük a tájékozódás, a kiválasztás és az összeállítás folyamatát.

A tábla

Kell-e tábla az interaktív táblához, avagy hogyan lesz interaktív egy tábla

Az interaktív tábla szóösszetételben a hangsúly az interaktív szón van, és a tábla szó csak másodlagos. mert valójában egy interaktív eszköz segítségével egy tetszőleges sík felület interaktívvá tehető.

Beszélhetnénk tehát akár interaktív falról, interaktív vászonról, interaktív ablaküvegből…, attól függően, hogy milyen felületet teszünk interaktívvá. Ha történetesen ez egy tábla, vagy tábla alakú dolog, akkor már interaktív(vá tett) tábláról beszélünk.

Hogyan lehet egy táblát interaktívvá tenni?

A tábláknak két nagy csoportja van az interaktivitás (vagy vezérlés) módja szerint: vagy ujjal "írható" (ellenállás-változáson alapuló technika) vagy tollal (elektromágneses elven működő ceruza) vezérelhető táblákról beszélünk.

Előny: Nem kell hozzá íróeszköz

Hátrány: Fehértáblaként nem ideállíis felület; toll hiányában korlátozott vezérlési funkciók

Az un. „puha táblák” az ellenállás-változás elvén alapulnak, ahol is a tábla egész felületét egy kétrétegű, vezető ellenállásréteggel bevont fólia borítja. A két vezetőréteget egy rendkívül vékony, – az emberi hajszálnál alig vastagabb (100-150 mikron) – légréteg választja el egymástól.

A tábla felszínére gyakorolt nyomás hatására – a pontosan meghatározható koordinátájú ponton – egy elektromos jel keletkezik, amit a számítógép érzékel. A technológia egyaránt érzékeli az ujjunkkal, műanyag tollal vagy más eszközzel való érintést.

Előny: Ideális "fehértábla felület"

Hátrány: speciális, egyfunkciós tol

Az un. „kemény tábla” esetén az egyik megoldás, amikor két kemény műanyag réteg közé egy érzékelő hálót sajtolnak. Az érzékelő háló elektromos jelet ad a számítógépnek, ha a tábla felülete elektronikus tollal vagy különleges mágneses jellemzőkkel rendelkező tollal érintkezik.

Ha az ujjunkkal vagy más eszközzel érünk a felülethez, a tábla nem reagál

 

Előny: Ideális "fehértábla felület"

Hátrány: sokfunkciós toll

A "kemény tábla" másik, univerzális megoldása az, amikor nem maga a tábla érzékel, hanem a tábla mellett elhelyezett ultrahangot, vagy infravörös hullámokat vevő egység érzékeli, egy – a táblához tartozó – tollba épített adó jelét.
A toll csak akkor ad jelet, ha a csúcsát a táblához érintjük. Ilyen interaktív eszközök (adó-vevő egységek) önmagukban is beszerezhetők, és segítségükkel bármilyen sík felület interaktívvá tehető. Ezeket nevezik mobil interaktív eszközöknek.

A digitális toll (stylus)

A digitális tollal működő táblák sok hasznos, értéknövelő vezérlési funkcióval bírhatnak, ezért érdemes ezt a szempontot is kiválasztáskor mérlegelni.

Egyszerű tollak

Nincs egyéb funkciójuk, minthogy a tábla megérintésekor egy jelet adjanak, amit a vevőegység érzékel. A vevő a jel alapján azonosítani tudja az érintés pontos helyét (koordinátáit) is.

Többfunkciós tollak

A többfunkciós tollakra az jellemző, hogy egyre több olyan feladatra alkalmasak, mint azt már a számítógép egereknél megszoktunk. A legtipikusabb ilyen funkciók a jobb, illetve baloldali kattintási lehetőség

Kombinált tollak

A kombinált tollakkal lehet írni is a táblák felületére. Az írás közben a filctoll hegyére gyakorolt nyomás aktiválja a tollba épített adót. A gyártók álltalában egy kék-zöld-piros színválasztékú tollcsaládot szállítanak a táblához.

Az, hogy milyen táblát válasszunk, alapvetően attól függ, hogy

Milyen szerepet szánunk a táblának?

A táblákat az interaktív tábla funkció mellett – kivitelezéstől függően – több funkcióra is alkalmasak lehetnek. Használhatjuk őket…

Fehértáblaként

A megszokott zöld, vagy fekete táblára való írás, mint hagyományos oktatási módszer mellőzése, és csak az interaktív tábla használatára való áttérés nem fog az egyik napról a másikra menni.

Praktikus, és az átmenetet segítő megoldást jelentenek azok a táblák, amelyeknek a felülete kimondottan úgy van kiképezve, hogy azokra szárazon törölhető, pormentes filccel lehessen írni, és az írást nyom nélkül le lehessen törölni.

A legjobb, ha gyakorlatban győződünk meg arról
, hogy mennyire írható filctollal a tábla, és hogy valóban nyom nélkül törölhető-e. Zavaró lehet az a tábla, amelyről nem lehet jól eltávolítani az előző feliratokat.A legjobban írható táblák magas hőfokon kezelt kerámia felülettel rendelkeznek.

Másolótáblaként

Az elektronikus másolótábla funkció táblavezérlő szoftver, és egy speciális toll kérdése. Ez a digitális, prezentációs filctoll úgy van kiképezve, hogy miközben írunk vele, jeleket is ad az interaktív eszköznek. Így a táblán is látjuk az írást, és a számítógépen is megjelenik a felirat.

Ez a funkció ott lehet hasznos ahol szükség van arra, hogy a vetítő nélkül, fehértáblaként használt táblára írtakat a számítógépen keresztül el lehessen menteni, azt ki lehessen nyomtatni.

Interaktív táblaként

Nyilván ez a legfontosabb szerepe a táblának. Helyszűke, vagy gazdaságossági okokból előnyös lehet, az olyan tábla választása , amely mindhárom funkcióra alkalmas. Az ilyen táblákat szokták 3 az 1-ben tábláknak is nevezni.

Milyen táblafelületet válasszunk?

A tábla felülete több szempontból is fontos lehet.

Azok a táblák, amelyeknek az egész felülete maga az érzékelő (puha táblák, vagy érintős táblák) illetve a beépített érzékelőhálós kemény táblák fizikai sérülése esetén sérülhet maga az érzékelő rendszer is, ezért ezek óvatosabb kezelést igényelnek, szemben a mobil interaktív eszközzel felszerelt táblákkal, ahol a tábla fizikai sérülése nem okozhat ilyen problémát.

A tartósság, a fizikai behatásoknak való ellenállás mellett a tábla felületének csillogása egy fontos tulajdonság.

Az írhatóság szempontjából előnyös a csillogó, zománcos felület, ami viszont kimondottan zavaró, sőt káros lehet, ha a vetítő erős fénye visszatükröződik benne!

A legelőnyösebb megoldást azok az vetítésoptimalizált megoldások adják, amelyek rendkívül nagy tartósság mellett, jól írható és törölhető felületen, megfelelő mattítást biztosítanak, úgy hogy a projektor tükröződő fénye nem bántja a nézők (tanulók) szemét.

A tábla kiválasztásának fontos szempontja, hogy…

Kik fogják használni a táblát?

Kis gyerekeknél – amíg a tollal való írás általánossá nem válik – még fontos szerepe lehet az ujjal vezérelhető puha tábláknak.

A tollal írható változatok a felsőbb osztályokban, a közép- és felsőfokú oktatásban jól beváltak, mert itt sokkal természetesebb a tollal való írás.

Vannak olyan táblák is, amelyek alkalmasak mindkét írásmódra.

Mekkora táblát vegyünk?

A tábla mérete

A tábla mérete és arányai szintén mérlegelendő tényező.Függ attól, hogy hol és miként helyezzük el a táblát.

A táblák méretét a gyártók nem egységesen adják meg. Legtöbbször a tábla írható felületének (munkaterület) átlóméretével (pl. 196 cm), és/vagy a munkafelület magasságának és hosszúságának méretével vagy éppen fordítva, a hosszúság és a magasság méretekkel találkozhatunk (pl. 120 x 180 cm; vagy 180 x 120 cm).

Vannak keretes vagy keret nélküli táblaváltozatok is, illetve olyanok, ahol a bevetített felület mellett fix vezérlőfelületet (gyorsikonok) is elhelyeztek. Ezért fontos, hogy a tábla pontos külső méreteit és a vetíthető felület méretét tisztázzuk a kiválasztás során.

Tipikus képátmérők a 103-122 cm, 160-165 cm, 196-209 cm tartományok. Ezek a kis (60 x 90 cm), közepes (100 x 130 cm), és nagy (120 x 160-180 cm) táblaméret kategóriáknak felelnek meg.

A tábla arányai

A táblák döntő többsége 4:3-as képarányú interaktív munkafelülettel rendelkezik, de megjelentek már a 16:9-es arányú táblák is, amik ideálisak lehetnek mozgóképek megjelenítésére. A jövőben egyre inkább a nyújtott,16:9-es képarányú rendszerek elterjedése várható. Az ilyen arányú táblák interaktív felületét csak 16:9 képarányú projektorokkal lehet maximálisan kihasználni.

A tábla súlya

A tábla súlyának elsősorban akkor van szerepe, ha a táblát rendszeresen mozgatni szeretnénk. Ekkor célszerű a táblát gördíthető állvánnyal együtt beszerezni. A táblák tipikus súlya a 10 – 40 kg tartományba esik.

A tábla elhelyezése

A táblákat fix vagy mozgatható módon lehet elhelyezni.

Általános iskolákban, kis gyerekeknél a falon történő elhelyezésnél figyelembe kell venni azt a sajátságos tényt, hogy – – szemben a hagyományos táblákkal, – az interaktív tábla egész felületét, így tehát a tetejét is kényelmesen el kell, hogy tudják érni a tanulók.

Erre azért van szükség, mert a táblán számítógépes programokat jelenítünk meg, melyeknek menüsora a képernyőn legtöbbször a felső sorban van elhelyezve! Ezért, ha azt akarjuk, hogy a kissebb gyerekek is el tudják ezeket érni, vagy a táblát kell olyan magasságba tenni, hogy ezt könnyen megtehessék, vagy egy fellépőt kell a táblánál alkalmazni.

A mozgatható táblákat gurítható állványra kell szerelni.

Kiegészítő táblatartozékok

Állványok

Amennyiben a táblát több helyiségben is használni kívánják, az egyszerű és biztonságos mozgathatóság fontos szemponttá válik. Jó, ha változtatható magasságú állványt választanak, hogy az állványos tábla kényelmesen átférjen a szabványos magasságú ajtókon. A nagyméretű, rögzíthető kerekek biztonságosan legyenek görgethetők.

Egyéb tartozékok

A táblák használatát számos kiegészítő funkció teheti kényelmessé és/vagy biztonságossá.

Ilyen például a táblatartozékok zárhatósága. Egyes táblamodellek zárható kis oldaltárolóval rendelkeznek, ahová a tollakat, szivacsot és egyéb tartozékokat használaton kívül biztonságosan kulcsra lehet zárni.

A kényelmet fokozza, ha a táblán tolltartó van, és a törlőszivacsot is tárolni lehet. Egyes interaktív táblák tolltartó tálcájába beépíthető egy kiegészítő modul, mely egy gomb megnyomásával teszi lehetővé a teljes interaktív rendszer be- és kikapcsolását

 

Interaktív tábla megoldások – Variációk egy témára

A tábla kiválasztásának szempontjai és az interaktív eszközök megismerése után nézzük meg, hogy milyen összeállításban hozhatunk létre egy interaktív táblát.

A legegyszerűbb megoldás

Mobil interaktív eszköz + Fehér, sík falfelület

Ahol igényként a hordozhatóság a fő szempont, ott megoldásként a mobil interaktív rendszereket ajánljuk, melynek segítségével bármely fehértáblát, kemény felületet interaktívvá változtathatunk a speciális, mobil vevőegységgel.


A gazdaságos megoldás

Mobil interaktív eszköz + Régi tábla + Fólia

Az is megoldás lehet, ha már egy felszerelt zöld, vagy fekete táblát alakítunk át fehértáblává oly módon, hogy bevonjuk azt egy speciális fóliával(fehértábla fólia), amit direkt erre a célra fejlesztettek ki. Az így megújított tábla mellé rakva a mobil interaktív eszközt, egy jó minőségű interaktív táblához juthatunk.


Kombinált megoldás

Kombinált interaktív eszköz + fehértábla

Vannak olyan projektorok, amelyekbe be van építve az interaktív érzékelő egység. Ekkor szintén csak egy jó minőségű felületre van szükség ahhoz, hogy egy interaktív táblához jussunk.


Klasszikus megoldás

Interaktív tábla

A „klasszikus” interaktív tábla fixen tartalmazza az interaktív eszközt vagy úgy, hogy az a táblába magába van beépítve (érintő képernyő), vagy pedig az interaktív eszköz a táblán kívülre van fixen szerelve. Ezeknél a megoldásoknál tetszőleges projektort és számítógépet használhatunk.

 

Forrás: interaktivtablamegoldasok.info