Egész napos iskolát és a tanárok számára pihenő évet javasol PokorniA teljesítményalapú pedagógus-életpályamodell bevezetését szorgalmazza Pokorni Zoltán, a Fidesz volt oktatási minisztere, aki egy kormányváltás esetén pihenő évet adna a pedagógusoknak nyolc-tíz éves tanítást követően, a javaslatot pedig támogatja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is.

A politikus elképzelései szerint változna a finanszírozás rendszere is: a közoktatásban a feladatvégzés helye és a hátrányos helyzetű gyermekek aránya alapján határozná meg az összegeket, illetve a pedagógus-keretszámot is meghatározná.

Pokorni központilag finanszírozná a pedagógusokat, hatévente pedig minősítési eljáráson való részvételt rendelne el a számukra, az a szakmai ellenőrzés egyúttal az előrelépés feltétele is lenne. A volt oktatási miniszter továbbá elsősorban a hátrányos helyzetű gyermekek érdekében egész napos iskolák működtetését tervezi központi támogatásból, melyek a nevelésközpontú és közösségformáló iskolákat teremtenék újjá.
Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke az MTI-nek elmondta: támogatják a pihenő év bevezetését, mely más országokban bevált gyakorlatot ők már korábban is javasoltak. Ennek feltétele azonban, hogy ezen időszakban is kapjanak fizetést a pedagógusok, illetve garantálják számunkra az azonos pozícióba való visszatérést. Az egész napos iskolával kapcsolatban az elnök ugyanakkor kifejtette: a pedagógus és az iskola nem helyettesítheti a szülőt, elsősorban a családok megerősítését tartja elérendő célnak. A szakszervezet vezetője a a kezdeményezést a megfelelő infrastrukturális és finanszírozási feltételek biztosítása mellett támogatja.

(Forrás: Magyar Hírlap, MTI, Origo)

(www.edupress.hu)