A magyar történelem megszüntetése ellen tiltakoznak KárpátaljánArra kéri az illetékes hatóságokat a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), hogy állítsák vissza a kárpátaljai magyar tannyelvű iskolákban a magyar nép története című tárgy oktatását – számol be legfrissebb számában a beregszászi Kárpátalja hetilap.

A tárgy rovására növelték ugyanis ebben a tanévben a matematika és annak ukrán nyelvű tanítására szánt órák számát – kifogásolja a KMPSZ. A szövetség elnöksége a kisebbségi nyelvhasználatot korlátozó intézkedések ellen is felszólalt.

 

A pedagógusszövetség levélben szólította fel a Kárpátalja megye főtanfelügyelőjéhez és a magyarlakta járások közoktatási hivatalainak vezetőit a magyar történelem oktatásával kapcsolatos problémák kezelésére. Az érdekvédők szerint a nemzeti történelmi ismeretanyag hatékony átadásának lehetőségét korlátozzák az intézkedéssel, a tárgy oktatását azonban annak létrehozása, 1988 óta nem korlátozták.
A KMPSZ elnöksége azt kéri, a 7-9. osztályokban heti egy óraszámban ismét tegyék lehetővé az eddigi gyakorlatnak megfelelően a magyar nép történetének oktatását.
A tárgyat egyébként a szovjet peresztrojka idején iktatták be a tantervbe. Akkor budapesti egyetemi tanárok és helyi pedagógusok írták meg a tankönyvet, melyet azóta nem adtak ki újra.
Az elnökség emellett az állami és önkormányzati iskolákban kötelezővé tett ukrán nyelv használata ellen is felszólalt, mely korlátozza a kisebbségi nyelvhasználatot. Aggályait a KMPSZ Ukrajna elnökéhez, miniszterelnökéhez, illetve minden illetékes fórumhoz juttatta el.
(Forrás: Kárpátalja)

(www.edupress.hu)