Ingyenes védőoltás a 14 év alatti gyerekeknek és az iskolai dolgozóknakTekintettel a világjárványt okozó influenza magyarországi terjedésére, november folyamán az oktatási és nevelési intézményekben az új típusú influenza elleni ingyenes védőoltásokra kerül sor a 14 éven aluli gyermekek és az oktatási intézmények dolgozói körében.

Az erről szóló hivatalos értesítést az Oktatási és Kulturális Minisztérium ma küldte el a közoktatási intézmények vezetőinek – tájékoztatta a minisztérium az Edupresst.

 

Az oltások beadását a gyermek/iskola-egészségügyi ellátás egészségügyi dolgozói végzik. Az oltásokra oltási kampány keretében kerül sor, mivel a kampányoltás a leghatékonyabb módja annak, hogy az egyes korosztályok fertőző betegségek elleni védelme minél nagyobb arányban biztosított legyen.
Az ÁNTSZ szervezi és felügyeli a védőoltások beadását, ezért az elkövetkező napokban a kistérségi intézet tiszti főorvosa megkeresi az intézmények vezetőit, iskolaorvosait és védőnőit a kampányoltás megszervezése érdekében. A kistérségi tisztiorvosi intézet szakemberei tájékoztatást adnak az intézmény vezetésének, orvosának, oktatási és egészségügyi személyzetének az oltási kampány jelentőségéről és a lebonyolítás részleteiről. Ismertetik a szervezés lépéseit, az oltóanyag biztosításának módját, az oltások ütemezését és a dokumentációs elvárásokat.
"Az oktatási és kulturális, illetve az egészségügyi miniszter arra kéri az intézmények vezetőit, támogassák, hogy minél hamarabb, minél nagyobb számban részesüljenek a nevelési, oktatási intézményekbe járó 14 éven aluli gyermekek, valamint az oktatási intézmények dolgozói influenza elleni védőoltásban, mert ez az egyén és a közösség védelmét egyaránt szolgálja" – írja az OKM. A minisztérium honlapján bővebben olvasható információ az oltásról.

(www.edupress.hu)