Természettudományos nevelés már az óvodátólLegyél Te is felfedező! – Siemens Discovery Box már Magyarországon is.

Idén februártól több mint 40 magyarországi kisiskolában és óvodában tapasztalhatják meg a gyerekek mit jelent az üvegházhatás, hol vannak belső szerveink, és hogyan áramolnak az elektronok az elemtől a lámpáig.

Bevezetésre kerül ugyanis a Siemens Discovery Box, és a hozzá kapcsolódó oktatási projekt, Legyél Te is felfedező! címmel.

 

Természettudományos nevelés már az óvodátólA modellértékű természettudományokat népszerűsítő program partnerei az ökoiskola hálózat tagjai, az Edupress Oktatási Hírügynökség, az ELTE PPK és a Raoul Wallenberg Humán Szakképző Iskola. A Siemens németországi anyavállalatánál már óvodás korban kezdik a környezettudatos nevelést, amelynek egyik eszköze az ún. Discovery Box, magyarul Kutatódoboz. A Siemens Stiftung által koordinált projekt közel 30 országban fut világszerte. A két részből álló, mozgó szertár érdekes természettudományos kísérleteket mutat be elektromosság-energia és egészség-környezet témakörökben. Játékos, látványos feladatokkal köti le a legkisebbek figyelmét. „Célja, hogy a sok mindenre fogékony gyerekek számára is közelebb hozzuk a természettudományokat, megszerettessük velük a kísérletezést. Az izgalmas tapasztalatok miatt nagyobb affinitással tudják kezelni majd a komoly iskolai tananyagokat.” – nyilatkozta Farkas Szilvia, a Siemens kommunikációs igazgatója. Magyarországon 33 öko-iskolában, 6 óvodában, illetve pedagógusképzésben kerül felhasználásra a Siemens által adományozott 50 darab Kutatódoboz. A kísérleti projekt vizsgálja az 5-12 éves korcsoport affinitását, és teret ad a tanárok pedagógiai kreativitására – a szett tartalma ugyanis szabadon beilleszthető bármely természetismeret, vagy osztályfőnöki óra tematikájába. A természettudományos orientáció országos gazdasági érdek, ezért szeretnénk, ha hosszú távon a Kutatódoboz a pedagógusképzésben is helyet kapna, mint módszertani mintafeladat.” – mondta Tibenszky Móni Lisa, az Edupress munkatársa.