Ebben a cikkben a TTK-n bemutatott, az órai munkát segítő Microsoft újdonságokról számolunk be…

 

 

 

Egerek és gyerekek – interaktív feleltető rendszer „fillérekért”

Egy ingyenes, egyszerű kis beépülő telepítésével, a Power Point programunkból percek alatt interaktív szavazó-, vagy feleltető rendszert tudunk kialakítani, amit a tanulók biztosan nagyon fognak szeretni. A program – ami önálló néven Mouse Mischief néven fut – tulajdonképpen egy több tucatnyi egeret is kezelő ötletes alkalmazás, amelynek lényege, hogy a gyerekek egy-egy távegeret kapva, a helyükről válaszolhatnak (klikkelhetnek) Power Pointban összeállított kérdésekre, kérdéssorokra.

Mindegyik egér saját ikont kap, így nem lehet tévedni. A program automatikusan kiértékeli a válaszokat, így időt spórol a tanároknak. Ma már sok, kész prezentáció sablonból válogathatunk, megkönnyítve ezzel az előkészítő munkát.

 

pptPlex- Nem csak látványosabb, de hatékonyabb is

Ennek a szintén ingyenesen telepíthető Power Point alkalmazásnak a segítségével szakíthatunk a bemutatók hagyományos, diáról-diára lépés megszokott módszerével és egy hatékonyabb, a hallgatóság – esetünkben a diákok – figyelmét jobban lekötő előadást tarthatunk.

Prezentációnkat egy összefoglaló képpel kezdhetjük, majd bármelyik dia részletére tetszőlegesen ránagyíthatunk  és szabadon „ugrálhatunk” diáink között. Az alábbi videóból ízelítőt kaphatunk arról, hogy miről is van szó:

 

Ugorjunk át a Marsra – DeepZoom űrutazás földrajz órán

A DeepZoom egy szenzációs Microsoft képfeldolgozási technika, amelynek köszönhetően szinte a végtelenségig nagyíthatunk akár terrapixeles nagyságú fényképeket is.

Valójában nem egy fényképről van szó, hanem egymásba ágyazott fényképek halmazáról. Ezzel a technológiával készült a Képes Krónika és egy világrekord Budapest panoráma fotó is, amely csekély 70 gigapixeles nagysága ellenére is gyönyörűen nézegethető a böngészőből. Ezt a technológiát alkalmazza a World Wide Telescope is, amellyel percek alatt a Mars kies kősivatagába tehetünk (osztály)kirándulást egy földrajz óra keretében.

A programok futtatásához először telepíteni kell a Silverlight plugint.

Az egészben az a legjobb, hogy ilyen deepzoomos képeket mi is tudunk csinálni, mert a DeepZoom Composer ingyenesen letölthető.

 

Szövegszerkesztés képletesen – épp most jelent meg

Matematikai egyenletek írása, sőt megoldása is lehetséges most már az MS Word és One Note alkalmazásban az ingyenesen telepíthető Microsoft Math plug-in segítségével, amely éppen a TTK első napján vált mindenki számára elérhetővé.

A program különlegessége, hogy nem csak feldobja a bonyolult matematika képletet, de meg is oldja azt, sőt ábrázolja a függvényeket is!

Hasonló plug-in érhető el kémiai képletekhez is.

 

FlashCard – memori-kártyák programozás nélkül

Az MS Flash Card alkalmazással könnyedén és gyorsan állíthatunk össze olyan flash kártyákat amelynek egyik oldalára a kérdéseket a hátlapra pedig a megoldásokat írhatjuk fel. Ez remek lehetőséget nyújt az órai anyagok szórakoztató gyakorlására. A kártyákra persze nem csak szöveget, hanem képeket is rakhatunk.

 

iot.hu