Az előző kormányzat idején elvett 13. havi bér kompenzálását, vagyis havi nyolcszázalékos béremelést kér az új kabinettől a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) – olvasható a Magyar Nemzetben. Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke kihangsúlyozta, hogy nem a 13. havi bér visszaállítását kérik, hanem azt, amit a Bajnai kormány elvett tőlük.

 

A szakszervezet hosszú távon azt szeretné elérni, hogy a pedagógusok bére elérje a 300-305 ezer forintos értelmiségi minimálbért.

 

Azt az egyhavi illetményt szeretné az új kabinettől visszakapni a PDSZ, amit még a Bajnai Gordon vezette előző kormányzat a 13. havi bér megszüntetésével elvett a pedagógusoktól. Az így kiesett jövedelem pótlását kéri most Kerpen Gábor, tehát egy olyan béremelést, amelynek keretében 12 hónap alatt fizetik ki nekik, amit korábban a plusz havi fizetéssel együtt kaptak. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, és a pedagógusok visszakapják a korábban elvett bérüket, fizetésük nyolcszázalékos emelésére lenne szükség, aminek teljesítését a PDSZ a jövő évi költségvetéstől várja.
Kerpen Gábor ugyanakkor nyomatékosította, hogy nem szeretnék, ha a bérfejlesztés a pedagógusok elbocsátával járna együtt, akárcsak 2002-ben. Akkor ugyanis a Gyurcsány-kormány a fizetésemelést követően felemelte a tanárok kötelező óraszámát, mellyel 16 ezer pedagógus állása szűnt meg – tette hozzá az érdekvédő. Az idei 1000-1200 fős elbocsátás révén megjegyezte, hogy az a váltságkövetéssel együtt 45 milliárdot vont ki a közoktatásból az előző kormánynak köszönhetően.
A PDSZ célja továbbá, hogy a pedagógusok bére a kormányzati ciklus végére elérje a bruttó 300-305 ezer forintos értelmiségi átlagbért, hosszú távon pedig a fizetések vásárlóértéke megegyezzen az uniós átlaggal.
(Forrás: Magyar Nemzet)
(www.edupress.hu)