Soltész: jó döntés volt a családi pótlék kifizetésének szigorításaHelyes lépésnek nevezte a családi pótlék nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra történő módosítását Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szeptember 29-én, Nyíregyházán – olvasható a hirextra.hu-n. Elmondta: az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy bár néhány esetben az 50 órás hiányzást is túllépték a diákok, összességében csökkentek a lógások és a csellengések.

 

Soltész Miklós szerint a családi pótlék nevelési ellátásra és iskoláztatási támogatásra történő módosítása megfelelő lépés volt – mondta el a nyíregyházi tájékoztatón. Igaz, az országos visszajelzések alapján már a tanév első hónapjában volt olyan diák, aki meghaladta a tíz-, illetve az ötvenórás hiányzást. Ennek ellenére azonban többen járatják gyermekeiket iskolába, és kevesebb a lógás vagy a csellengés a fiatalok körében – érvelt az államtitkár. Pontos statisztikai adatok még nincsenek a hiányzások számáról.
Fazekas János megyei főjegyző a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei helyzet kapcsán kedvező tapasztalatokról számolt be a tájékoztatón. Elmondása szerint az önkormányzat által fenntartott tizenegy oktatási intézményben a tízórás igazolatlan hiányzást mintegy 20-25 gyermek érte el, az iskoláztatási támogatás felfüggesztésével járó, ötvenórás hiányzások száma pedig eddig tíz alatt van.
Soltész Miklós hangsúlyozta továbbá, hogy a szülők felelőssége és a gyermeknek jövőbeni érdeke, hogy az iskoláztatást ilyen szigorú feltételekhez kössék. Az intézkedés célja ugyanis, hogy növelje azon fiatalok számát, akik általános iskolát, középiskolát és főiskolát végeznek – foglalta össze az államtitkár. Az augusztus 30-i hatállyal bevezetett törvénymódosítás megteremtette a iskoláztatási támogatás felfüggesztésének lehetőségét azoknál a családoknál, akik nem járatják rendszeresen gyermekeiket az iskolába – emlékeztetett az államtitkár. Kiemelte továbbá azt is, hogy 2002-ben 112 ezer gyermek kezdte meg az első osztályt, amelyet 108 ezren végeztek el 2010-re, azaz mintegy négyezren nem fejezték be az általános iskolát.
(Forrás: hirextra.hu)
(www.edupress.hu)