Mi az az interaktív tábla?Aki még nem találkozott interaktív táblával a mindennapi használatban, annak a fejében bizonyára nincs világos kép arról, hogy mi is valójában az interaktív tábla (digitális tábla) és az hogyan is működik…

 

„Interaktív tábla” alatt szűkebb értelemben csak magát az interaktivitásra alkalmassá tett táblát értjük.

A tábla önmagában azonban kevés, mert az „interaktív tábla” működéséhez egy komplett eszközrendszerre van szükség, ami a következő egységeket tartalmazza: számítógép, interaktív eszköz, projektor, (fehér)tábla, vagy más sík, (fehér) felület.

A mai oktatástechnikában leggyakrabban használt, elölről megvetített interaktív tábla (rendszer) működése röviden a következő:

A számítógép képernyője a projektor segítségével megjelenik egy táblán (vagy bármilyen sík felületen). Az interaktív eszköz segítségével a tábla egy nagy vezérlő, érzékelő felületté válik, így a számítógép a tábláról irányítható.

Míg a számítógépet az egérrel vezéreljük, addig az interaktív táblát az ujjunkkal vagy egy speciális tollal is vezérelhetjük. Valójában ilyenkor is a számítógépet vezéreljük az interaktív táblán keresztül, azaz az interaktív táblára úgy is gondolhatunk, mint a számítógéphez csatlakoztatott „óriási méretű egérre”.

A speciális tollal, vagy az ujjunk mozgatásával ugyanazokat a hatásokat érhetjük el, mint az egérrel a számítógépen. Egy gyors kettős koppintás a táblára ugyanaz, mint az egérrel egy kettős kattintás. Gyakorlatilag minden műveletet el tudunk végezni a kivetített képen.

 

Hogyan lehet egy táblát interaktívvá tenni?

Az interaktív tábla szóösszetételben a hangsúly az interaktív szón van, és a tábla szó csak másodlagos. mert valójában egy interaktív eszköz segítségével egy tetszőleges sík felület interaktívvá tehető.

Beszélhetnénk tehát akár interaktív falról, interaktív vászonról, interaktív ablaküvegből…, attól függően, hogy milyen felületet teszünk interaktívvá. Ha történetesen ez egy tábla, vagy tábla alakú dolog, akkor már interaktív(vá tett) tábláról beszélünk.

Az interaktív eszközök szerepe az, hogy pontosan meghatározhatóvá tegyék egy, vagy több egyidejű érintés helyét (X-Y koordinátáit) egy adott felületen belül és ezt az információt a számítógéphez továbbítsák.

Mi az az interaktív tábla?

Forrás: iot.hu