Vállalkozói szemszögből

Régebben az embereket a szerint értékelték, hogy milyen diplomával rendelkeztek. 

De mi a helyzet ma?

Régebben az embereket a szerint értékelték, hogy milyen diplomával rendelkeztek. Az orvosok, mérnökök és általában a felsőfokú végzettséggel rendelkező emberek köztiszteletben álló személyiségek voltak, akik meg is találták a helyüket a társadalmi ranglétra egyik felsőbb fokán. Mindezt a tanulmányaik során szerzett diplomának köszönhették. De mi a helyzet ma?

A fiatalok körében egyre nagyobb a bizonytalanság a jövőjükkel kapcsolatban. A sok diplomás munkanélkülit látva felteszik a kérdést : – van értelme tovább tanulni?

A kérdést nehezíti az a tény is, hogy már a középiskola elvégzéséig rengeteg olyan tudásra teszünk szert, amiből csak nagyon keveset használunk fel. És ez nincs másképp a felsőfokú oktatásban sem.

A diploma manapság olyan kellékké nőtte ki magát, amire azt mondják, hogy „jó ha van”. Legyen vállalkozó az illető vagy alkalmazott. A jó jegyek ugyanis nem teremtik meg sem a biztos állást, sem pedig a sikeres magánvállalkozást.

Vállalkozó lehetsz diploma nélkül is. Bizonyos esetekben rá leszel kényszerítve, hogy diplomás munkaerőt alkalmazz bizonyos szakterületekre. De ettől még bőven bekerülhetsz a világ leggazdagabb emberei közé – mint ahogy tette ezt Bill Gates és még sokan mások.

A vállalkozáshoz szükséges tudás nagy részét a valós élettapasztalatokból fogod megszerezni. Minél hamarabb fogsz neki, annál jobb. Ha van tapasztalt segítőd, akihez fordulhatsz tanácsokért, az nagyon sokat lendít abban, hogy minél hamarabb igazi vállalkozó váljon belőled is.

El kell fogadnod ugyanis azt a tényt, hogy mostantól folyamatosan tanulni fogsz. Tanulnod kell! És ezért nem jár diploma….

Képes leszel-e erre? Nem tartoztál a kitűnő tanulók közé?

„Legyél kedves a különc csodabogarakhoz, jó esélyed van rá, hogy előbb-utóbb valamelyiknek dolgozni fogsz” – Bill Gates

Az iskola ugyanis alkalmazottakat nevel. Sehol sem láttam ugyanis olyan diplomát, amelynek a birtokosai mind sikeres vállalkozók lettek volna. De látok nap mint nap rengeteg diplomás és diploma nélküli embert, akik a vállalkozói mentalitáshoz szükséges tudást próbálják megszerezni : könyveket vásárolnak, tanfolyamokra járnak, sikeres vállalkozókat faggatnak, a saját bőrükön tanulnak…

A diploma pedig? Azt mondtam, hogy a „jó ha van” dolgok közé tartozik. Hát legyen. Szerezd meg csökkentett látogatással vagy pedig levelezéses tagozaton. De ne fűzz hozzá ábrándokat! Sőt…

Létezik egy beszéd, amely nagyon jól kifejezi az én álláspontomat a diplomával kapcsolatosan. Jó pár éve nagy port kavart. Aki olvasta a Vérbeli Vállalkozó c e-bookomat az már ismeri, aki nem, annak bemásolok egy részletet belőle :

„YALE EGYETEMI BESZÉD

Tisztelt Yale Egyetem végzősei, elnézést kell kérnem, hogy már többször el kellett viselniük ehhez hasonló bevezetőket,de szeretném, ha megtennének nekem valamit.

Kérem nézzenek jól maguk körül. Nézzék meg a baljukon ülő évfolyamtársukat. Most nézzék meg a jobbjukon ülő évfolyamtársukat.

Most gondolkodjanak el a következőn: 5 év múlva, 10 év múlva, még 30 év múlva is,nagy az esély arra, hogy a baljukon ülő személy vesztes lesz.Viszont a jobbjukon ülő személy az is vesztes lesz. És maguk, ott középen? Mire számíthatnak? Vesztesek lesznek.

Vesztes Cum Laude.

Ha előre tekintek, nem látok fényes jövőt, nem látok ezernyi kiemelkedő ipari vezetőt.

Most fel vannak zaklatva. Ez természetes.

Mégis, hogy jövök én, Larry Ellison, aki kibukott az egyetemről ahhoz, hogy ilyen módon ítélkezzem a nemzet egyik legnagyobb presztízsű egyetem végzősei előtt?

Megmondom. Mert én, Lawrence Ellison, a bolygó 2. leggazdagabb embere, kibuktam az egyetemről, és maguk nem.

Mert Bill Gates, a bolygó leggazdagabb embere kibukott az egyetemről és maguk nem.

Mert Paul Allen, a harmadik leggazdagabb ember, kibukott az egyetemről, és maguk nem.

És azért mert Michael Dell, aki jelenleg a kilencedik helyen áll, is kibukott. És erősen tör felfelé.

Most nagyon fel vannak zaklatva. De ez természetes.

Hadd bátorítsam önöket azzal, hogy nem hiába szerezték meg keserves munkával a diplomájukat.

Nem hiába töltöttek el 5 évet itt azzal, hogy jó munka morált tanuljanak, kapcsolatokat fejlesszenek ki, és egy életre megismerkedjenek a terápia szóval.

Mindez nagyon jó. Kell is majd a jó munkabírás. Kellenek is majd maguknak a kapcsolatok, és bizony, kell is majd a terápia.
Mert maguk nem buktak ki, és sosem lesznek a világ 10 leggazdagabb embere között.

És bele kell törődniük egy patetikus, évi 200 ezer dolláros állásba, ahol is a fizetési csekküket egy volt évfolyamtársuk írja majd alá, aki két éve kibukott.

Most azon méláznak, hogy van-e még remény? Nincs. Maguk már végeztek. Túl sokat abszorbáltak.

Már beépített sisakot viselnek.

Most azokhoz szólok akik még nem végeztek: ezt nem tudom eléggé hangsúlyozni. Pakoljanak össze! Menjenek el!

Ne jöjjenek vissza!

Valósítsák meg álmaikat! Mert bizton mondhatom, hogy az a beépített sisak úgy fogja lehúzni magukat, mint most ezek a biztonsági őrök engem…..”

(ez a beszéd megtalálható az ingyenesen letölthető Vérbeli Vállalkozó c e-bookomban is)

Forrás: vallalkozok.com