Ősztől újból friss zöldséget és gyümölcsöt kapnak az általános iskolás gyerekekA Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a 2011/2012-es tanévre is meghirdeti az iskolagyümölcs programot, melynek célja, hogy az általános iskolás (1-4. évfolyamos) gyermekek friss zöldséget, gyümölcsöt kapjanak, és megkedveljék ezeket az egészséges termékeket.

A kezdeményezés elősegíti a zöldség-, és gyümölcsfogyasztást, hozzájárul a gyermekek étkezési szokásainak megváltoztatásához és az elhízás elleni küzdelemhez, valamint az ezekkel összefüggésben kialakuló betegségek megelőzéséhez.

 

Jelentős változás a korábbi két ciklushoz képest, hogy – a gyermekek érdekeit és a pedagógusok kérését is figyelembe véve – a 2011/2012. tanévtől az alsó tagozatos gyermekek az alma mellett más friss zöldséget, gyümölcsöt, illetve 100%-os gyümölcslevet is kaphatnak. A program nem egyenlő a termékkiosztással. A hosszú távú eredmények eléréséhez a tanulók olyan ismeretekhez juthatnak ezzel a kezdeményezéssel, amelyek a későbbiekben kedvezően befolyásolhatják étkezési szokásaikat.

Az Európai Unió tagállamai a 2009/2010. tanévtől kezdve hirdethetik meg a közösségi társfinanszírozású iskolagyümölcs programot, amely a zöldség-, és gyümölcsfogyasztás növelésével teljesíti a Közös Agrárpolitika (KAP) célkitűzéseit, miszerint hozzájárul a mezőgazdasági jövedelmek növekedéséhez.

Az EU által szabályozott iskolagyümölcs-programnál a tárca az adott tanév igényeihez mérten állapítja meg az egyes nemzeti szabályokat. A június 7-től hatályos rendelet a 2011/2012. tanévi iskolagyümölcs-program végrehajtási szabályait tartalmazza.