Kész az ifjúságpolitikai koncepció vitairataMihalovics Péter, az új nemzedék jövőjéért felelős miniszteri biztos és Nagy Anna kormányszóvivő közös sajtótájékoztatón mutatták be az elkészült ifjúságpolitikai stratégiai vitairatot június 18-án. A dokumentumban 14 és 35 év közötti fiatalok nyilatkoznak arról, milyen problémákat észleltek a különböző területeken, és milyen megoldást javasolnak ezek orvoslására.

 

Nagy Anna hangsúlyozta: olyan ifjúságpolitikai vitairat készült a fiatalokról, amely nem csupán az íróasztalok mellett, hanem a fiatalokkal együttműködve született meg. Ezáltal a vitairat olyan gondolatébresztő, melynek célja, hogy mindenki hozzá tudja adni a társadalomból a saját elképzeléseit. Mihalovics Péter elmondta, céljuk egy olyan ifjúságpolitikai program lerakása a kormány asztalára az év második felére, amely a tervezhetőség szempontjából iránymutatást tud adni.
A vitairatban korábban soha nem látott módon, a 14-35 közötti fiatalok mondhatják el, hogy közvetlen környezetükben milyen problémákat látnak és ezekre milyen megoldási javaslattal élnének ők. Készítői híres, ismert és elismert fiatalokat kértek fel arra, hogy az ismertségüket kihasználva minél több fiatalhoz jutassuk el az üzeneteket, gondolatokat. A kormány internetes oldalán mindenki számára hozzáférhető a dokumentum, mely tíz téma köré épül fel: Budapest, vidék, a nők helyzete, kultúra, tehetséggondozás, karriertervezés, sport, szórakozás, családalapítás, valamint állampolgári aktivitás fejezetekben taglalják a fiatalok különböző álláspontjaikat. A tudományos, tényszerű megközelítés után egy-egy témafelelős fejti ki meglátásait. A karriertervezés fejezetben megszólal Nagy Dávid is, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának 26 éves elnöke is. „Szakmai gyakorlatok esetében megfigyelhető, hogy tényleges tudásátadás a cég részéről csak azon – általában kiemelkedő teljesítményt nyújtó – hallgatók irányába valósul meg, akiket a cég már a gyakorlat idején leszerződtet magához. A tényleges tapasztalatszerzés elkötelezettség nélkül csak kevés esetben lehetséges” – írja a HÖOK elnöke A képzés jellege nem gyakorlatorientált alcím alatt.
Minden témafelelős mellé egy híres fiatal is csatlakozott, aki az arcát adja ezen üzenetek közvetítéséhez. Így a kiadványban olyan hírességek gondolatai is helyet kaptak, mint Harcsa Veronika, Iváncsik Gergő, Kiss Ramóna, Marót Viki, Máté Szabolcs vagy Szabó Anett.
A vitairatban szereplő témákról és azok tartalmáról a fiatalok online is elmondhatják véleményüket a www.ujnemzedek.hu oldal Mondd el a véleményed! menüjében, illetve a facebookon is lehetőségük nyílik hozzászólni a témákhoz, a www.facebook.com/ujnemzedek lapon.
(Forrás: kormany.hu)
(www.edupress.hu)