Online tájékoztatják az iskolákat az új köznevelési törvényrőlOnline tájékoztatósorozatot indít az oktatási-nevelési intézmények számára az oktatási államtitkárság. Hoffmann Rózsának az új köznevelési törvény legfontosabb változásairól szóló brossúráit az iskolaigazgatók kapják meg heti-kétheti rendszerességgel.

Online tájékoztatósorozatot indít az oktatási, nevelési intézményeknek a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága az új köznevelési törvény legfontosabb változásairól. A kormany.hu oldalon közzétett közlemény szerint a heti-kétheti rendszerességgel küldendő tájékoztatók minden alkalommal egy-egy témát taglalnak, és mellékelik a hozzájuk kapcsolódó, leggyakrabban feltett kérdéseket és a rájuk adott válaszokat. Az anyagokat az iskolaigazgatóknak juttatják el. A kiadvány célja, hogy segítse az intézményvezetőket és a pedagógusokat a jogszabály értelmezésében, végrehajtásában. Az érdeklődők további kérdésekkel közvetlenül is fordulhatnak az oktatásért felelős államtitkársághoz.
Az első ilyen, hétoldalas tájékoztatóban többek között arról szólnak, hogy 2013. január 1-jével a települési önkormányzatok által fenntartott köznevelési intézmények állami fenntartásba kerülnek, a települési önkormányzatok köznevelési szerződés keretében vállalhatják az intézmények működtetését. Ekkortól adja az eddig önkormányzati fenntartású intézmények vezetőinek megbízását az oktatásért felelős miniszter, és lépnek hatályba a pedagógiai szakszolgálatokkal kapcsolatos változások, és ekkortól érvényesek a tankötelezettség kezdetére vonatkozó szabályok. Kitérnek arra, hogy a törvény legtöbb újdonságát a 2013-2014-es tanév kezdetén vezetik be. Példaként említik az általános iskolában 16 óráig szervezendő foglalkozásokat, a pedagógusok előmeneteli rendszerét és a pedagógusok új típusú munkaidő-számítását.
Hatályba lépnek az új finanszírozási szabályok, a pedagógusok és a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő alkalmazottak bérét és annak járulékait a központi költségvetés finanszírozza. Abban a tanévben indulnak a köznevelési Híd-programok. A 2014. szeptember 1-jei változások között említik, hogy akkortól kötelező a hároméves kortól való óvodába járás, és hatályba lépnek az ezzel kapcsolatos kivételekre vonatkozó szabályok.
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)