A pedagógusok életpályamodelljéről beszélt Gloviczky Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár az m1 Ma reggel című műsorában. Mint mondta, a pedagógusok életpályamodellje tartalmaz ugyan béremelést, de ez nem egyenlő a pénzpumpálással – írja a hirado.hu.

 

Gloviczky Zoltán szerint a pedagógusok életpályamodellje azt jelenti, hogy a kormány befektet az oktatás színvonalának emelésébe. Az életpályamodell definiálja a pedagógusok feladatait, a pályán való előrelépés pedig a jövőben nem csupán az életkortól és a diploma szintjétől függ majd, hanem a folyamatos szakmai munkáról.

A helyettes államtitkár elmondta, szó van ugyan egy nagyarányú béremelésről, de ez nem egy olyan jellegű pénzpumpálás, mint az 50 százalékos béremelés volt a Medgyessy-kormány idején.

A közoktatási törvény idén szeptemberben lép életbe, bár nincs sok olyan része, amely közvetlenül érintené az iskolákat. Ilyen például a mindennapos testnevelés bevezetése, amely az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamokat érinti majd.

Bevezetik a kötelező óvodáztatást is, ennek azonban egyelőre komoly akadályai vannak, ezért csak 2014-től léphet életbe ez a rendszer. Igen nagy gondot jelent, hogy nem előzi meg az ország egészében megfelelő óvodai felkészítés az iskoláztatást. Ma a mérések szerint a gyermekek úgy kerülnek iskolába, hogy már alsó tagozaton akár 4-5 évnyi szociális vagy akár mentális különbséget is felhalmozhatnak emiatt – tette hozzá Gloviczky Zoltán.

Arról is szó esett, hogy változik az állam és az önkormányzatok szerepmegosztása. Eddig ugyanis gyermeklétszám alapján finanszírozták az oktatást, a fenntartók ezért folyamatosan növelni próbálták azt, emiatt pedig abszurd helyzetek alakultak ki. A jövőben a pedagógusok és a pedagógiai munkát segítők bérét az állam finanszírozza a kincstár felől, a többi munkaerőt pedig a fenntartó.

Gloviczky szerint szinte a rendszerváltozás óta nem létezett központi tanterv, ami a tankönyvben volt ad hoc, azt tanították, így már időszerű volt az új NAT kidolgozása.

{module Forrás: edupress|none}