Miniszter dönt a tankönyvek sorsáról?Törvényi garanciát akarnak a tankönyves vállalkozók arra, hogy a kiadványok elbírálása és a tankönyvvé nyilvánítás a jövőben is kizárólag szakmai szempontok alapján történjen. Egy tankönyvpiaci törvényhez benyújtott módosító javaslat ugyanis lehetővé tenné, hogy az oktatásért felelős miniszter nyilvános pályázat részeként közvetlenül döntsön a hivatalos tankönyvjegyzékbe történő felvételről – olvasható a Magyar Nemzetben.

 

A múlt pénteken Hoppál Péter és Michl József által benyújtott módosító javaslat azt kezdeményezi, hogy az oktatásért felelős miniszter közvetlenül is részt vehessen a tankönyvek fejlesztésének ösztönzésében, illetve a kiválasztott tankönyvek tankönyvvé nyilvánításában. Jelenleg miniszteri rendeletben meghatározott eljárás részeként zajlik a tankönyvek jóváhagyása és jegyzékre vétele, a javaslat értelmében pedig ezentúl a miniszter döntene erről. Szarvas Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, törvényi garanciát szeretnének arra, hogy kizárólag szakmai szempontokat vegyenek figyelembe az eljárás során. Az elnök kifejtette, attól félnek, hogy túlságosan szubjektív lesz a kiválasztás, és a szakmaiság helyett ideológiai szempontok dominálnak majd.

Részletes kritériumok még nem ismertek, a javaslatból nem derül ki, hogy szerzők vagy kiadók pályázhatnak, illetve, hogy pontosan mi alapján történne az elbírálás. „Nem mindegy, hogy a pályázatnak egy nyertese lehet, vagy a megadott feltételeknek megfelelő könyvek mind felkerülhetnek a tankönyvjegyzékre”- mondta Szarvas Ballér Judit, majd hozzátette: az, hogy a miniszter által leszavazott könyv semmiképpen sem válhasson tankönyvvé ellehetetleníti a versenytársakat, pedig a versenyhelyzet minőségi javulást eredményez.

„Érthetetlen az a passzus, hogy amennyiben van pályázati úton kiválasztott nyertes könyv, akkor az iskola köteles azt rendelni”- véli a szervezet elnöke.

 

{module Forrás: edupress|none}