Hoffmann Rózsa bejelentette, megkezdi munkáját a 198 kinevezett tankerületi igazgató. Mint mondta, a december 31-éig tartó időszak kellő garanciát jelent arra, hogy az állam az intézmények fenntartójaként jelenjen meg a köznevelési rendszerben – tájékoztat az MTI.

 

Hoffmann Rózsa a tankerületi igazgatókét történelmi feladatnak nevezte, hozzátéve, hogy munkájukban nehézségek is felléphetnek, mert „kitaposatlan útra lépnek”. A 198 igazgató „elkötelezett, feladatra kész”, de „naivak lennénk, ha azt gondolnánk, hogy teljesen konfliktusmentesen” lezajlik majd az átadás-átvétel – fogalmazott.
Hoffmann Rózsa kiemelte: törvénybe iktatták, hogy a tanév során csoportot, osztályt nem lehet átszervezni, megszüntetni, s az iskolák érdemi munkáját – így egyebek mellett a tantárgyfelosztást, az órarendet, a csengetési rendet és a tanulmányi kirándulásokat – nem érinti majd az átadás-átvétel, amiből „a gyerekek és a szülők semmit nem fognak megérezni”.
Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a tankerületi igazgatók a következő két hónapban a frissen megalkotott jogszabályok és egy jelenleg is az Országgyűlés által tárgyalt törvényjavaslat mentén átalakítják a köznevelési rendszert a január 1-jétől bekövetkező állami feladatellátásra, utána pedig ezt irányítják majd.
Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megbízott elnöke beszámolt arról, hogy pénteken tartották első szakmai értekezletüket, amelyen a 198 tankerületi igazgató letette esküjét, ezzel „kézzelfoghatóvá vált” intézményük működése.
Kitért arra, hogy a központnak hétfőn indul a honlapja (klikk.gov.hu), amely a „szoros kapcsolatfenntartást” szolgálja. A napok legfontosabb feladatának nevezte a kollégák áthelyezéssel kapcsolatos ügyeinek intézését, amit a szakmai előkészítő munka követ.
A központ megbízott elnöke megjegyezte: „azért lehetünk optimisták, hogy ilyen feszített tempóban is végig lehet vinni az átadás-átvétel folyamatát”, mert nagyon sok kolléga ugyanazt a munkát folytatja majd, amit eddig is végzett, mindössze a munkáltatójuk változik. A megyeszékhelyek segítséget adnak a tankerületi igazgatók elhelyezésére az átadás-átvételi törvény megjelenéséig – tette hozzá.

{module Forrás: edupress|none}