A pedagógusok sztrájkbizottsága 2014 januárjáig vagy 2013 júliusáig halasztaná el az iskolák állami fenntartásba vételét, és megtartaná az igazgatók munkáltatói jogait a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek megküldött javaslatcsomag szerint – írja a Magyar Nemzet.

 

Mendrey lászló, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke a lapnak elmondta, hogy letettek arról a követelésről, hogy vonják vissza az állami fenntartásba vételt, de a januári időpont eltolását javasolták. Javaslatuk szerint 2013 júliusáig vagy 2014 januárjáig kellene elhalasztani az intézkedést, így a köztes időben a kormánnyal közösen át tudnák tekinteni a kérdéses pontokat.

Galló Istvánné. a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke kifejtette, továbbra sem értenek egyet az államosítással, de ha már elkerülhetetlen a lépés, szeretnék, ha alaposan kidolgoznák a részleteket. A javaslatcsomag emellett rögzíteni az óraadó tanárok további foglalkoztatását, és előírná, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központba (KIK) beolvadó iskolák továbbra is önálló szervezeti egységként működhessenek, az igazgatók foglalkoztatási jogkörét pedig meghagynák. A kezdeményezésről várhatóan a parlament szavaz majd a jövő héten.

Az intézmények átvételét szabályozó törvényjavaslathoz az Országgyűlés oktatási bizottsága is nyújtott be módosító javaslatokat. Többek közt állami kézbe adnák a kollégiumokat, megengednék, hogy az önkormányzat tanítási időn kívül használja az iskola épületét és a tanulók iskolába járásának fizetését a KIK-re bíznák.

 

{module Forrás: edupress|none}