Hoffmann: több mint félszáz kistelepülés működteti tovább iskoláitÖsszesen 93 kistelepülés jelentkezett, amely vállalná, hogy törvényi kötelezettség hiányában is működtetné januártól az iskoláit, s közülük 55 kapott erre lehetőséget – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős államtitkára szerdán Zalaegerszegen.

Hoffmann Rózsa a Zala megyei tankerületi igazgatók bemutatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta azt is, 227 olyan önkormányzat van, amely viszont kötelezettsége ellenére átadná a működtetést az államnak.

Az államtitkár beszélt arról, hogy az 55, háromezer lakosnál kisebb lélekszámú település iskolaműködtetői szándékát egy hatfős tárcaközi bizottság értékelése alapján támogatták.

A 227, háromezer lakosnál nagyobb településnek jövő hétfőig kell választ adni arra, hogy meghatározott összegű havi hozzájárulás fizetése mellett is átadja a működtetést, vagy mégis biztosítja a fenntartást – fejtette ki.

Az Emmi államtitkára felidézte, az alig egy éve elfogadott nemzeti köznevelési törvény biztosítja azt, hogy az eddiginél egységesebben, azonos színvonalat biztosítva működjön a közoktatás, hogy ne maradjon el a pedagógusok fizetése. „Tudjuk, hogy a tempó rendkívül gyors, de elvesztegettünk 20-22 évet a rendszerváltás óta, és ezeknek a nagy alrendszereknek az átalakítása elmaradt” – fogalmazott.

Hoffmann Rózsa hozzátette, hogy az állam szerepvállalása nem azt jelenti, hogy az önkormányzatoknak nem marad feladata, túlnyomó többségük segíteni, támogatni kívánja jövőben is az iskoláit. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ feladata a háromezernél nagyobb lélekszámú települések iskoláinak működtetése, a nagyobb települések intézményfenntartási terheit pedig akkor vállalja át az állam, ha azok nem tudják fedezni a kiadásokat.

A tárca az MTI kérdésére közölte: Zala megyében két kistelepülés kérte és kapta meg az intézményeinek működtetési jogát, továbbá 5 nagyobb település jelezte, hogy átadná a működtetést az államnak, nekik a végső döntést hétfőig kell meghozniuk.

Az államtitkár a sajtótájékoztatón bemutatta a hat zalai tankerület igazgatóját. Közülük négyen korábban iskolaigazgatóként is dolgoztak.

A sajtótájékoztatón Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott jelezte: a tankerületi igazgatók fő feladata az irányításuk alá eső intézmények pedagógiai munkájának összehangolása, rendszeres jelentések készítése, az intézmények működési feltételeinek biztosítsa. A januárban életbe lépő átalakítás történelmi léptékű, hiszen országszerte 2748 intézményt, 126 ezer pedagógust és 1,2 millió diákot érint – tette hozzá.

 

{module Forrás: edupress}