A bíróság jogerős álláspontja szerint minden szempontból jogszerű és korrekt volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által meghirdetett márciusi sztrájk. A másodfokú határozat szerint a pedagógus és az iskola nem kötelezhető elégséges szolgálat teljesítésére, annak biztosítása, megszervezése a tankerület feladata. A bíróság helyt adott a PDSZ álláspontjának, mely tankerületenként egy intézmény kijelöléséről szól – áll a PDSZ közleményében.

 

 

Marekné dr. Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vezetője és a PDSZ tárgyalódelegációja idén tavasszal már kötött egy ilyen értelmű megállapodást, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) megtámadott, ám mint kiderült, jogi álláspontjuk téves értelmezésen alapult – írja a szervezet.

Hozzátették: a jogerős bírósági határozat ismeretében felhívással fordulnak Balog Zoltánhoz, az emberi erőforrások miniszteréhez: kezdeményezik a PDSZ és az EMMI közötti felfüggesztett sztrájkbizottsági tárgyalások haladéktalan folytatását, a tárgyalások napirendjére javasolják a köznevelési törvény azon fejezeteinek módosítását, melyek következtében az új tanévben a pedagógusok munkaterhelése jelentősen megnő, valamint követelik a pedagógus-életpályamodell részét képező bérrendezés végrehajtását a 2012 nyarán elfogadott és jelenleg érvényben lévő szabályozás szerint.

Megjegyezték: véleményük szerint a parlament rendkívüli ülésszakát augusztus végére hívták össze. Az addig hátralévő idő elegendő a konstruktív tárgyalások lefolytatására.

{module Forrás: edupress}