Háromszorosára növelnék a Magyarországon tanuló külföldi hallgatók számátMagyarország az elkövetkező tíz évben háromszorosára növelné az itt tanuló külföldi hallgatók számát, és zenei oktatási program is szerepel a kormányzati elképzelések között – ismertette Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Magyarország tiszteletbeli konzuljainak konferenciáján szeptember 17-én Budapesten.

 

A tárca vezetője a felsőoktatás területéről kiemelte a Stipendium Hungaricum programot. Mint mondta, jelenleg mintegy 20 ezer külföldi diák tanul Magyarországon, ezt a számot tíz év alatt a háromszorosára szeretnék növelni.

Kifejtette: országonként meghatározták, hány diák költségeit finanszírozza a magyar állam. A program megismertetését segíthetik a tiszteletbeli konzulok is – mondta.

A köznevelésről szólva beszélt az intézmények állami fenntartásba vételéről, és az új Nemzeti alaptantervről is. Utóbbiról elmondta: szeptembertől kötelező minden gyermeknek tanulnia a cigányság történetéről, kultúrájáról, és a zsidóság képviselőivel egyeztettek a felekezet történetének oktatásáról.

A pedagógusokat érintő változásokra térve elmondta: több lesz az ellenőrzés, a továbbképzés, ugyanakkor az alapbérek szeptembertől 34 százalékkal emelkedtek. Beszámolt arról, hogy 2016 után senki nem kaphat érettségi bizonyítvány, ha nem végzett legalább egy hónapnyi önkéntes munkát.

Zenei oktatási programot is szeretnének indítani – folytatta Balog Zoltán, aki ezzel összefüggésben kiemelte: nagyobb figyelmet fordítanának Kodály, Bartók és Liszt örökségére.

A miniszter úgy fogalmazott: „Ha a kultúránkat ismerik, akkor ismernek bennünket és nem félreismernek, és aki a kultúrára épít, stabil alapokra épít”.

{module Forrás: edupress|none}