Alapításának 10. évfordulóját ünnepelte az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Pedagógiai és Pszichológiai Kara (PPK) hétfőn Budapesten. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár, aki a kar alapításakor az ELTE rektora volt, kiemelte: abban, hogy a kar népszerűvé vált, sokak munkája benne van.

 

Emlékeztetett arra, hogy sokáig „nem volt gazdája” a tanárképzésnek az ELTE-n, azzal a karaik saját hatáskörben foglalkoztak. Hozzátette: az egyetemi integráció során csatlakozott az ELTE-hez a budapesti óvó- és tanítóképző, valamint a gyógypedagógiai képzés, illetve a tanárképzés, ez hívta életre a PPK-t. Hangsúlyozta, a Tanárképző Főiskola mint önálló intézmény megszűnt ugyan, amikor átvette az ELTE, de emiatt senkit nem kellett elbocsátani.

Mezey Barna, az ELTE rektora rámutatott: az országos rangsorban rendszeresen az első tízben van a PPK, a hallgatók „azonosulnak a karral”, s ez a tanári kar munkájának eredménye. Ez is öregbíti az ELTE hírnevét, és „ezért olyan minőségi hallgatói állományunk” – fogalmazott.

Vattamány Zsolt, az ELTE PPK épületének helyet adó Erzsébetváros polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: a felnövekvő generációk oktatása fontos feladat, és jó befektetés is, mert sikeres jövőt csak képzett fiatal generációkra lehet alapozni.

Elmondta, hogy a PPK egyre népszerűbb a felvételizők körében, mert sokrétű képzést nyújt, Erzsébetváros pedig valódi multikulturális környezetként optimális helyszínéül szolgál minden újító szándékú pedagógiai kezdeményezésnek. Reményét fejezte ki, hogy az ELTE PPK és Erzsébetváros közös projektjeinek listáját tovább tudják bővíteni.

Oláh Attila, a PPK dékánja köszöntő beszédében szólt arról: a karnak 130 munkatársa és háromezer hallgatója van, ezt az embertömeget pedig „jól lehet mozgatni” az oktatásszervezés során. Mint mondta, fele-fele arányban oszlik meg költségvetésükben az állami támogatás és a saját bevétel.

Kitért arra, hogy hallgatóik tíz százaléka más országbeli, a hallgatói minősítettség alapján pedig ez a kar hat alkalommal volt az első tízben az országos ranglistán.

Hunyady György, a PPK alapító dékánja azt mondta: a PPK a BTK-ból vált ki, felhasználva a Tanárképző Főiskola infrastruktúráját. Megjegyezte, a PPK létrejötte „értelmes lehetőségként merült fel”, amelynek végrehajtása azonban küzdelmes volt, egyebek mellett „a közös gondolkodás kiforratlansága” miatt.

Felhívta a figyelmet arra, hogy szakmai kezdeményezéseik, tananyagaik átvétele megbecsültségüket bizonyítja, miközben „ezernyi kihívásnak igyekeznek megfelelni” nemcsak a pedagógus-, hanem a pszichológusképzés terén is.

Verderber Éva, a PPK Hallgatói Önkormányzatának elnöke közölte: az egymásért való tenni akarás, „önmagunk és társaink megértésének vágya”, valamint az innovációra törekvés olyan értékek, amelyeket a PPK oktatói és hallgatói egyaránt vallanak.

{module Forrás: edupress|none}