A pedagógus részéről szükséges a gyerek családi körülményeinek megismerése, hogy a legoptimálisabb módon tudja ráébreszteni tanítványát képességeire, és megerősítse önbizalmát.

Ezt bemutatandó családlátogató tanösvényre invitálja a szentendrei Skanzen az érdeklődőket október 11-én, amelyen különféle körülmények között élő családok életébe pillanthatnak be, mintha családlátogatásra érkeznének. A részvétel pedagógusok számára díjmentes.

 

A magyar népi kultúra fennmaradásának alappilléreit jelen korunkban is erősítenünk kell a legalapvetőbb közösségen, a családon és a tágabb közösségen, az oktatási és köznevelési intézményeken keresztül. A szülő – gyerek – tanár kapcsolat akkor harmonikus, ha egymással együttműködve történik a gyerekek nevelése. Csak a tanár és szülő közötti őszinte párbeszéd vezethet a gyermek eredményes testi-lelki fejlődéséhez.

Házról-házra járva, más-más nevelési helyzeteket látva, a „szülőkkel”, „családtagokkal” történő beszélgetések folytán tesznek szert családismeretre, érthetik meg jobban a gyerek iskolai viselkedését, és gondolkodhatnak el saját pedagógusi vagy szülői gyakorlatukon.

Az Észak-magyarországi falu tájegység, a Palócföld hagyományos módon berendezett lakóházaiban, sarkított élethelyzeteket modelleznek kapcsolódva az épületben lévő tárgyakkal illusztrált családtörténetekhez, és korunk nevelési problémáihoz is.

Érkezéskor mindenki egy „Üzenő füzetet” kap, ami egyben a program ismertetője is. A kapott információk alapján a résztvevők felkeresik a töklámpással jelzett helyszíneket, ahol most ők kapnak „beírást” a családtagoktól emlékeztetőül a megtapasztalt élethelyzettel kapcsolatosan.

Ha útközben valaki elbizonytalanodik, vagy kérdés merül fel benne, betérhet a Magtárba a „fogadóórára”, ahol pedagógus szakértőktől kap útbaigazítást.

A 20.00 órakor kezdődő szülői értekezletet, és ezután a program végét 21.00 órakor az éjjeliőr kántáló rigmusa jelzi, aki lámpással járja be a falut, figyelmeztetve a lakókat az éjszaka közeledtére, és a leselkedő veszélyekre.

Családlátogató tanösvény

Helyszín: szentendrei Skanzen (bejárat a Sztaravodai út és a Tegez utca sarkán található Igazgatási épületnél)

Időpont: 17.00 – 21.00

Belépés: 400 forint/fő, pedagógusoknak ingyenes.

{module Forrás: edupress}