Országszerte nő az igény az általános iskolákban szervezett délutáni foglalkozásokra – mondta Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár november 8-án Orosházán. Hozzátette: az igény növekedését nemcsak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adatai gazolják, hanem több megyében számoltak be erről az iskolák vezetői.

Hoffmann Rózsa, aki az orosházi tankerületben tett látogatást, kiemelte: a tapasztaltak is megerősítették abban, hogy az oktatáspolitika jól mérte fel a valós társadalmi igényeket, amikor megteremtette az általános iskolai délutáni foglalkozások feltételeit. Azok a családok, amelyekben mind a két szülő dolgozik, ritkán tudnak megfelelően gondoskodni gyermekeik délutáni felügyeletéről, és egyre több ilyen szülő jelzi igényét, hogy gyerekei délutánonként változatos szakköri foglalkozásokon és tanulási programokon vehessen részt.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a 2011-es köznevelési törvény alapján ez év szeptemberétől az általános iskolákban délután négy óráig, igény esetén öt óráig foglalkozásokat kell kínálni a gyerekeknek, amelyeken nem kötelező részt venni, bár szerinte kívánatos lenne. Utalt arra: a jelenlegi szabályozás átmenet a majdan megvalósítandó egész napos iskola irányába.

Hoffmann Rózsa elmondta, Orosházán az iskolák délutáni nyitva tartása és a mindennapos testnevelés bevezetése országosan is figyelemre méltó. Ennek alapján azt kérte a várostól, hogy legyen gazdája és szervezője egy országos programnak, annak érdekében a szélesebb szakmai közvélemény is megismerje az orosházi módszereket és gyakorlatot.

Mindennapos testnevelés: az iskolások 13 népszerű sportág közül tudnak választani

Dancsó József polgármester a felkérést elfogadva kiemelte: Orosháza a kistérség oktatási központja, fontos számára, hogy lehetőségein belül segítse a járási tankerület munkáját. Az önkormányzat új irodahelyiséget biztosít térítésmentesen a tankerület részére és napi szakmai tanácsokkal segíti munkájukat.

Mint mondta, a mindennapos testnevelést a város sikeresen integrálta a városi sportegyesületek életébe. Az önkormányzat több mint 200 millió forintot költ a sportegyesületek támogatására, így az iskolások 13 népszerű sportág közül tudnak választani. Kitért arra, hogy Orosháza a 2014-es költségvetésében alacsony költséggel fenntartható tornatermi és tanuszodai beruházási tervek szerepelnek, megvalósításukhoz hazai és európai uniós támogatásra pályáznak.

{module Forrás: edupress|none}