A megfelelő szakképzett munkaerő hiányában 25-30 ezer munkahely maradt betöltetlenül az elmúlt évben. A csaknem 380 ezer munkanélküli fele nem rendelkezik, vagy korszerűtlen szakképzettséggel rendelkezik csak – mondta Bókay Endre, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn.

 

2009-től a munkaerőpiacnak megfelelő képzések indulhatnak – tette hozzá. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy egyes sikerszakmákban – mint a női fodrász vagy kozmetikus – túlképzés van, ezért az a cél, hogy a regionális fejlesztési és képzési bizottságok piacorientált képzést folytassanak, és ennek érdekében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara csaknem 800 millió forintért felméri, milyen igényeik vannak a vállalkozóknak és a cégeknek.
A képviselő kifejtette, kétféle felmérést végeznek, amelyek június végére készülnek el, a tervek szerint. Az ágazati jellegű felmérést maga a kamara végzi, az igényeket pedig egyes kistérségekben a Munkaadók- és a Munkavállalók Szövetsége méri fel.
A részletekről – hogy egyes iskolák hány tanulót vehetnek fel és milyen képzéseket indíthatnak – szeptemberben kell elkészítenie a bizottságnak a javaslatot.
2009 lesz az első év, amikor a piac igényeinek megfelelő képzések indulhatnak – fogalmazott Bókay.
(forrás: mszp.hu, MTI)
(www.edupress.hu)