Panasz érkezett az oktatási ombudsmanhoz az idei magyar érettségi javítókulcsa miatt. A beadvány írója szerint a szövegértési feladat megoldásainak jó része hibás. Több tanár is kifogásolta ugyanezt a Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületénél.
Az írásbeli magyar érettségi megoldókulcsa miatt az oktatási jogok biztosához fordult egy oktatási szakértő, mert szerinte hibás a javítási útmutató – számolt be róla a keddi Magyar Nemzet. Szolnoki Tibor, a panaszos azt állítja: a középszintű vizsga szövegértési példájában tizenhét feladat közül kilenc esetben rossz, hatban pedig vitatható a megoldás.

A Nádasdy Ádám nyelvésszel készített interjúhoz kiszabott feladatokra az oktatási szakértő szerint az idő – hatvan perc – is kevés volt, a javítókulcs pontozása pedig igazságtalan. Szolnoki az oktatási ombudsmanhoz, Aáry-Tamás Lajoshoz írt beadványában kitért arra: a feladat miatt hátrányba kerülhetnek az idén érettségizettek az egyetemi felvételin a korábban végzettekkel szemben.

Szolnoki szerint jogsértő az is, hogy az oktatási tárcához tartozó Oktatási Hivatal iskoláknak küldött levele szerint kizárólag ők módosíthatják a javítási-értékelési útmutatót, a tételkészítő bizottság kezdeményezésére. A panaszos pedig úgy véli: nincs sok esély rá, hogy a bizottság beismerné, ha hibázott.

A Magyar Nevelők és Tanárok Egyesületéhez is érkeztek panaszok az érettségi javítókulcsával kapcsolatban – mondta a Magyar Nemzetnek a szervezet elnöke, Porogi András. Porogi úgy tudja: néhány tanár megkereste emiatt az Oktatási Hivatalt, amely nem ismerte el, hogy tévedett volna.

Forrás:origo.hu