A Pedagógusok Szakszervezete és a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete szerint pedagógiai, jogi, oktatási és általános politikai megközelítést igényel az iskolai erőszak, ezért a két szervezet június 12-én, csütörtökön közös konferenciát rendezett.

A két szervezet szerint ki kell dolgozni, az áthelyezés fegyelmi büntetés kiszabását segítendő, az önkormányzati intézmények kötelező megállapodását, szükséges a szakképzésben a „rövidített út” keresése, azaz bizonyos szakmára a jelenleginél korábban lehessen a felkészíteni a tanulókat. El kell gondolkodni továbbá a szülők felelősségéről, hogy miképpen lehet a tanulói jogok gyakorlását a tanulói kötelezettségek teljesítéséhez kötni – sorolja javaslatait közleményében a két szervezet elnöke, Árok Antal (PSZ) és Keszei Sándor (MSZOE).
A két vezető szerint ezeket a problémákat pszichológiai-pedagógiai, kulturális, szociológiai, módszerekkel, elvárásokkal kell megváltoztatni. Szerintük a pedagógus- és továbbképzésnek foglalkoznia kell az iskolai erőszak kezelésével, a jó gyakorlatot terjeszteni kell, a jó pedagógiai módszerek leírását a szaktárca honlapján is fel kell tüntetni
A helyzet szükségessé teszi a pedagógusok, szülők és diákszervezetek párbeszédét, a tennivalók megbeszélését, a közös fellépést helyi, területi és országos szinten egyaránt – áll a közleményben.
A két szervezet nagyobb figyelmet fordítana a tanórákon kívüli közösségi foglalkozásokra, és az ehhez szükséges személyi és pénzügyi feltételeket, az ellenőrzést mindenütt megteremtené.
(Forrás: MTI, Hirextra)
(www.edupress.hu)