Első alkalommal indul átfogó vizsgálat a pedagógusok terheirőlA pedagógusok munkaterhelését vizsgálja egy márciusban induló felmérés, mely reprezentatív módon kívánja bemutatni a tanárokra háruló terheket.

Az oktatási tárca, valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) által közös kezdeményezett felmérésről Kerpen Gábor szakszervezeti elnök az MTI-nek elmondta: ezzel a nem pedagógusi feladataikról is számot adhatnak a tanárok – íja az mno.hu. A pedagógusok munkaidejét és feladatait első alkalommal vizsgálják átfogóan.

 

Elmarad az európai átlagtól a pedagógusok munkáját segítők száma, egyre jellemzőbb pedig, hogy a korábban a család által végzett feladatok egy része a pedagógusokra hárul – mondta el Kerpen Gábor.
A kutatást a Tárki-Tudok Zrt. oktatáskutató központ végzi: márciusban összesen háromszáz intézményt keres majd fel. Ekkor hét-nyolcezer pedagógus és óvodapedagógus két kérdőívet kap kézbe: az első általános kérdéseket tartalmaz, a másodikat pedig naponta kell naplóként kitölteniük. Ez utóbbi kérdez rá a munkaidőre és a terhelésre.
A PDSZ szerint a kérdőív kitöltése során maga a pedagógus is áttekintheti feladatait, valamint segítségével a közvélemény is kap egy pedagógus pályaképet. A vizsgálat eredményeit májusban hozzák nyilvánosságra az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a PDSZ és a Tárki-Tudok Zrt. honlapján.
(Forrás: mno.hu)
(www.edupress.hu)