Műveltség Mindenkinek program

Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program országos vitasorozatának március 13-ai állomásán, a Szolnoki Főiskolán, a Korszerű tudás – Tartalmi fejlesztés című szakmai konferencián tartott előadást – közölte a szaktárca. A szaktárca vezetője bevezető beszédében hangsúlyozta: az oktatás tartalmi fejlesztésének egyik legfontosabb feladata az írás, olvasás, számolás, szövegértés elsajátítása. Hiller István kiemelte: a kompetencia-alapú oktatás nem leváltja, hanem kiegészíti, eredményesebbé, sikeresebbé teszi a lexikális tudáson alapuló magyar oktatási rendszert.
A szolnoki rendezvényen Botka Lajosné országgyűlési képviselő hozzászólásában elmondta: kiemelt szerepet kell kapnia a nyelvi oktatásnak, hogy európai polgárokká válhassanak gyermekeink. Ma a nemzetközi kommunikáció nyelve az angol. Míg az Európai Unióban a gyermekek 90%-a, addig Magyarországon 70,4%-a tanul angolul.
A kormány célja, hogy 2010-től alanyi jogon biztosítsa az angol tanulást minden középiskolában, illetve megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy mindenki számára kiterjessze a nyelvi előkészítő évfolyam igénybe vételét 2010-től.
„Az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program keretében azonban nemcsak a gyerekek nyelvtanulását segítjük: Szülősuli program keretében a következő 2 évben 20.000 szülő kaphat lehetőséget az angol nyelv tanulására” – áll az Oktatási és Kulturális MInisztérium közleményében.
Rózsa Endre országgyűlési képviselő arról beszélt a szolnoki konferencián: ugyancsak kiemelt cél a természettudományok hatékonyabb oktatása, a gazdasági növekedést tartósan megalapozni képes tudásháttér biztosítása. Ezért a kormány tervei szerint kiterjeszti a kompetencialapú fejlesztési programokat a természettudományos képzésre. „Korszerűbb módszereket, eszközöket adunk a tanárok kezébe. Támogatjuk az integrált természetismeret érettségi bevezetését szorgalmazó elképzeléseket” – mondta Rózsa Endre.

Az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek program a magyar közoktatás megújítását célzó intézkedések sora. Célja: a koragyermekkori készségfejlesztés kiterjesztése, a szegregáció visszaszorítása, a kollégiumhálózat modernizációja, tehetséggondozó intézményhálózat kialakítása, a pedagógusok megfelelő ösztönző-rendszerének kialakítása, a közoktatási intézmények mérés-értékelése, illetve a közkultúra megújítása.
A programot március 4-én szakmai konferencián ismertette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Ezután azonnal megkezdődött a társadalmi egyeztetés szakmai, érdekképviseleti és civil szervezetekkel. A szaktárca vezetője március 6-án a Pedagógusok Szakszervezete, március 7-én pedig a Kollégiumi Szövetség vezetői előtt ismertette a program részleteit. Mindkét szakmai szervezet támogatásáról biztosította az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek programot.
Arató Gergely, az OKM államtitkára pedig március 13-án részt vett az Országos Köznevelési Tanács ülésén, ahol megállapodtak abban: a tanács a következő, április 17-ei ülésén megvitatja az Új Tudás – Műveltség Mindenkinek programot, annak országos társadalmi egyeztetése után – áll a közelményben.
(www.edupress.hu)