Az osztálykirándulás szervezésének célja a tanév végi tanulmányi kirándulások közösségteremtő, kapcsolatépítő lehetőségeinek fejlesztése azáltal, hogy a diákok egy tanulmányi kirándulás keretei között fedezzék fel Magyarország természeti kincseit, turisztikai látnivalóit, kulturális örökségeit.

A kirándulás időpontjára a tanítási időszak utolsó hetét célszerű választani, mivel ilyenkor a gyerekek motiválatlanok, már csak a nyári szüneten jár az eszük. Éppen ezért örülnek is a kirándulásnak és szinte észrevétlenül be lehet csempészni a programba egy pár nevelési célzatú látnivalót.

Nézzük a konkrét intézkedéseket, amik egy sikeres, jól szervezett osztálykiránduláshoz szükségesek.

Már szeptemberben, iskolakezdéskor el kell kezdeni szervezni kirándulást. Osztályfőnöki órákon mindig szakítani kell időt, hiszen a diákok ötleteit is figyelembe kell venni a programok és az útvonal tervezésekor.

November közepére összeáll a kirándulás vázlata.

Ha már megvan a kiszemelt helyszín, akkor jó az időpontot minél hamarabb lefixálni. Ezt feltétlenül a buszhoz igazítsuk. Tehát minél hamarabb hívjuk fel a környék buszosait, érdeklődjük meg, hogy milyen tarifával dolgoznak, hány fős buszt tudnának biztosítani, valamint van-e kiszállási díjuk, illetve több napos kirándulásnál napidíjuk.

A számunkra legmegfelelőbb busz kiválasztása után egyeztessük le az időpontot. Hónapokkal a kirándulás előtt általában mi mondhatunk még időpontot, később viszont már csak a maradékból válogathatunk.

Ha vonattal tervezzük a kirándulást, akkor ennyire nem kell előre gondolkodni. Csupán az árakkal, valamint a MÁV által nyújtott kedvezményekkel kell tisztában lenni. Ha olyan kiállítást, rendezvényt szeretnénk megtekinteni, melyet a MÁV támogat, akkor a kiszemelt intézménytől fogadó nyilatkozatot kell kérni, majd ezzel kell a vasútnál igényelni a kedvezményes jegyeket. Nagy létszám esetén célszerű kocsifoglalást is tenni, mert így biztos, hogy minden diákunknak lesz ülőhelye.

Amennyiben megvan az úticél és a kirándulás időpontja, akkor már érdemes telefonon felhívni, vagy emailben felkeresni azokat a fogadó intézményeket, amelyeket meg szeretnénk tekinteni, hiszen feltétlenül meg kell tudnunk a nyitvatartást, az esetleges költségeket. Minden helyre úgy kell érkeznünk, hogy már várjanak minket. Jó telefonszámot is cserélni a fogadó intézmény dolgozójával, hiszen ha várhatóan nem érünk oda a megbeszélt időpontra, akkor illik azt jelezni.

A XXI. században sok mindent megold az internet, ám én mégis a telefonos egyeztetést ajánlom, hiszen gyakran fordult már elő olyan, hogy a honlapokat nem frissítették, s bizony sokszor kellemetlen meglepetés érhet minket a helyszínen.

Mindezek után érdemes szülői értekezleten tájékoztatni a szülőket, így az információ nem vész el, hiszen főleg általános iskolás gyerekeknél előfordul, hogy nem mondanak mindent el otthon. A papíron kiadott tájékoztatóval pedig az a baj, hogy nem is gondoljuk a szülőnek mennyi kérdése lehet Jó ezeket azonnal tisztázni.

Januárra tehát mindennel készen állunk,s a szülőknek is van lehetőségük a munkahelyükön előre jelezni, hogy júniusban gyermekükkel kirándulni mennek.

Az ezt követő hónapokban a gyerekeket előre fel kell készíteni mindenre. Nemcsak a helyes viselkedésre és a balesetvédelmi oktatásra gondolok, hanem arra is, hogy pontosan tudniuk kell, hogy hova milyen céllal mennek majd, ott mit fognak látni, vagy csinálni, s az miért fontos, miért különleges.

 

Egy jól felkészült csapattal öröm a kirándulás!

Nekünk pedagógusoknak is jól felkészülteknek kell lennünk. Nem elég információt gyűjtenünk a kiránduláson megtekintendő dolgokról. A legideálisabb az lenne, ha előtte be is járnánk az osztálykirándulás helyszíneit. Felmérnénk mindent, ami számunkra fontos( helyszín, terep, pontos időterv).

Ezután tényleg csak a kirándulás napját kell várni! Minden pedagógusnál legyen utaslista, a balesetvédelmi oktatás jegyzőkönyve minden diák által aláírva, valamint egy mobiltelefon. Praktikus az előzőleg felhívott partnerek telefonszámát is magunkkal vinni, valamint fontos hogy gyermekeink szüleit is bármikor értesíteni tudjuk.

 

Mindenkinek balesetmentes, élményekben gazdag osztálykirándulást kíván a SuliHáló!