Közhellyé érett, de igaz: a szeretet mindennek az alapja. A gyerekhez ugyanis már a fogantatás pillanatától kezdődően szeretettel kell viszonyulni, különben könnyen csorbát ejthetünk az önbizalmán.

Szeretni feltétel nélkül kell

– Az anyának a kezdetektől a gyermek igényei szerint kell cselekednie – mondja Törő Krisztina gyermekklinikai szakpszichológus. – Ez az, ami már a szoptatásban is megnyilvánul. Ilyenkor alakul ki ugyanis a testi és lelki bizalom az anya és gyermeke között. Az a fajta érzelmi kötődés, amit ősbizalomnak nevezünk és ami elengedhetetlen a gyermek egészséges lelki fejlődéséhez.”
Mindig kell, hogy legyen valaki a családban, akihez a gyerek feltétel nélkül fordulhat. Ezt a szerepet akár az apa is betöltheti. Az elsődleges közeget a szülők adják, általuk szocializálódik és készül fel a felnőttek világára a gyerek. És a tőlük tanult viselkedési normákat fogja majd kivetíteni a későbbi baráti illetve a társas kapcsolataira is.

Legyél derűs borúlátó!

– A gyermek önbizalmának megerősítsében mindig a pozitív tulajdonságokra kell koncentrálni – folytatja a gyermekpszichológus. – Ez nemcsak a teljesítményére, de a külsőségekre is igaz. Dicsérni kell őt, hangsúlyozni a jó tulajdonságait. Ettől épül az énképe, és nő a magába és másokba vetett hite.
Felejtsd el a szidalmazást – csak a jó dolgokra figyelj

Ha túl szigorú vagy és nem engedsz teret csemetéd egyénisége kibontakoztatásának, akkor ez a későbbiekben kisebbségi érzéssel párosult szorongáshoz vezethet. Igyekezz megtalálni az egyensúlyt, amelyben a nevelési elvek és a gyermek érdekei is teret kapnak. A gyereknek figyelemre, végtelen szeretetre és áttekinthető szabályokra van szüksége. Ezért kell átgondolni minden szót és tettet, még akkor is, ha már kezd betelni a pohár.
– Gyakori eset, amikor a szülő dühét nem is a gyermek viselkedése, hanem saját tehetetlensége váltja ki – állítja Tóth Elekné pszichológus. – A dührohamok, a meggondolatlan büntetések miatt a szülő saját hitelét veszíti el a gyermek előtt, amely szintén az egymásba vetett bizalom megrendüléséhez vezet.

Forrás:nana.hu