Ha nem tudod, mit kell tenni, ha a gyerek nem hallgat rád, akkor valószínűleg jól jönnek az olyan szülők tapasztalatai, tanácsai, akiknek sikerült jó kommunikációt kialakítaniuk a gyerekeikkel. „A gyerek a legjobb tükör. Idővel megértettem, hogy hátra kell lépnem egyet, és meg kell változtatnom a gyerekkel való kommunikációm stílusát.” – mondja Wendy Snyder, a mother.ly oldal szerkesztője.

„A kritikus, fenyegető és negatív stílust felváltottam egy semleges, empatikus és ösztönző stílusra (nagyon sok gyakorlatra volt szükség, még mindig dolgoznom kell rajta), és a kislányom viselkedése jelentősen javult. Ezt azonban könnyebb mondani, mint megtenni, tehát az évek során elfogadtam a „jobb a haladás, mint a tökéletesség” mottót.”

Ha nem tudod, mit tegyél, ha a gyerek nem hallgat rád, ez a 20 pozitív mondat a segítségedre lehet:

1. Mire is kell emlékezned?
Ne azt mondd: „Légy óvatos!”. Mondd inkább azt: „Mire is kell emlékezned, amikor a parkban játszol?”, vagy „Kérlek, mozogj lassan, mint egy teknős, amikor a mászóka tetején vagy”.

Magyarázat: A gyerekek gyakran figyelmen kívül hagyják, ha ugyanazt mondogatjuk nekik újra meg újra. Ehelyett próbáljunk meg inkább a kritikus gondolkodási készségükre hatni, és ösztönözzük őket arra, hogy óvatosak legyenek. Tegyük egyértelművé a számukra, mit akarunk pontosan.

2. Kérlek, beszélj halkabban.
Ne azt mondd: „Ne ordíts!”, vagy „Légy csendben!”. Mondd inkább azt: „Kérlek, beszélj halkabban.” (ezt mondjuk suttogva), vagy „Szeretem, ahogy énekelsz, és arra van szükségem, hogy ezt kint folytasd.”

Magyarázat: Egyes gyerekek természetüktől fogva hangosabbak, zajosabbak, mint mások. Ha nem tudnak halkan beszélni, mutasd meg nekik, hol játszhatnak hangosan, és használd a suttogás erejét. Ha könnyed érintéssel és szemkontaktussal párosul, a suttogás rendkívül hatékony módszer lehet arra, hogy a gyerekek meghallgassanak minket.

3. Egyedül szeretnéd megoldani, vagy szeretnéd, hogy segítsek?
Ne így mondd: „Már harmadjára kérlek, hogy csináld meg!”. Mondd inkább ezt: „Itt az ideje, hogy elinduljunk. Egyedül akarod felhúzni a cipődet, vagy szeretnéd, hogy segítsek?”, vagy: „Szeretnél egyedül beülni az autóba, vagy segítsek neked?”.

Magyarázat: A legtöbb gyerek nagyon jól reagál a bizalomra. Adj nekik választási lehetőséget, és a kritikus gondolkodásuk felülmúlja a késztetést, hogy ellenszegüljenek.

4. Mit tanultál ebből a hibából?
Ne azt mondd: „Szégyelld magad!”, vagy „Ezt tudnod kellett volna!”. Mondd inkább ezt: „Mit tanultál ebből a hibából?”, vagy „Mit tanultál, és mit kell legközelebb másképp tenned, hogy ne kerülj bajba az iskolában?”.

Magyarázat: Összpontosíts arra, hogy motivációval szolgálj a jövőbeli viselkedéshez, így sokkal jobb eredményeket érhetsz el.

5. Kérlek…
Ahelyett, hogy azt mondanád: „Nem!”, vagy „Hagyd abba!”, mondd inkább azt: „Kérlek… Például: „Kérlek, simogasd óvatosan azt a kutyát”, vagy „Kérlek, tedd el a cipődet a szekrénybe”.

Magyarázat: Vajon a pincéreknek vagy a barátainknak is azt mondjuk el, mi az, amit NEM akarunk? Ugye, hogy nem? Sehol nem szolgálnának ki, ha azt mondanánk: „Nem tejes kávét kérek”, vagy „Nem a csirkét kérem”. Próbáld megfogalmazni, mi az, amit szeretnél.

6. Most gepárdok vagyunk, ezért gyorsan kell mozognunk!
Ne úgy mondd: „Igyekezz!”, vagy „Elkésünk!”. Mondd inkább ezt: „Versenyezzünk! Lássuk, milyen gyorsan tudunk mozogni!”.

Magyarázat: Azért néha hagyjuk, hogy úgy mozogjon, mint egy teknős. Mindannyiunknak jól jöhet, ha egy kicsit lelassítunk, és nem rohanunk úgy minden reggel.

Bővebben: https://www.koloknet.hu/szulo-es-gyerekneveles/mit-tegyel-ha-a-gyerek-nem-hallgat-rad-20-hasznos-mondat-amit-minden-szulonek-ismerni-kell/?fbclid=IwAR3bEfjOrxJZNxcdh7LE5xbtrnl3r64u2EjLABIFcQoEAF7e27u9TJ4uVjE

Forrás: www.koloknet.hu