Jean Illsley Clarke – Connie Dawson: Felnövekedni újra

Hogyan válhatunk jó szüleivé gyermekeinknek …

„ Mint minden szülő, semmire sem vágyom jobban, mint arra,
hogy gyerekeimnek jó legyen. Annyira, de annyira vágyom rá, hogy
– a gyerekeim kedvéért – talán még arra is képes leszek, hogy
elégedett, és a világba jól beilleszkedő emberré alakítsam magam.”

Igaz-e, hogy attól függ egy ember felnőttkori boldogulása, sikere, egészsége, hogy mit mondtak neki a szülei mikor lehorzsolt térddel ment haza az óvodából?

Szülőként úgy tervezzük, mindent megadunk majd gyermekünknek, amiben mi magunk hiányt szenvedtünk, amikor felnőttünk. Szeretnénk, hogy szeretetben és örömben legyen részük, hogy sikeresek és boldogok legyenek. Úgy akarjuk ezt véghezvinni, hogy átvesszük a kapott nevelésünk azon részeit, amelyek a segítségünkre voltak annak idején, a többi részt pedig tökéletesítjük.

Ez a könyv azoknak felnőtteknek szól, akik nem akarják továbbadni a gyermeküknek azt a nevelést, amelyben ők részesültek. Mert elsősorban a család az a hely, ahol a gyermek megtanulja, hogyan kell felnőttnek lenni.

Hisszük, hogy a felnőttek képesek bármely életkorban fejlődni, hogy minden nap új lehetőség arra, hogy örömöt találjunk a létezésünkben, és arra, hogy megünnepeljük azt, amit jól csinálunk. És arra is, hogy nekilássunk a változtatásnak életünk azon részén, ahol szeretnénk jobban csinálni a dolgokat.

A könyv által érintett témák a szeretet, gondoskodás, fegyelem, szülők közötti egyetértés, engedékenység, problémamegoldás, szülés előtti és alatti tapasztalat, különböző életkorok fejlődési stádiumai, örökbefogadás.

Ezen témákat a különböző élethelyzetekből vett példákon keresztül vázolják a szerzők. Az egyes példákat táblázatokba is rendezték a szerzők. Ez lehetővé teszi, hogy az Olvasó átvizsgálja a táblázatot, és kiemelje a számára legérdekesebb témát. Sok példánál szerepel az életkor, így minden példát kétféleképpen is fel lehet használni. Ha van az Olvasónak olyan korú gyermeke, akkor az adott gondolatokat segítségül hívhatja az általa alkalmazott nevelési módról való gondolkodáshoz, de felhasználhatja ezeket saját útjának végiggondolásában is.

Forrás: www.csaladinet.hu