Nem a mit egyen, hanem a mennyit aludjon a fontos!
Az Pittsburghi (Egyesült Államok) egyetem tudósai által 335 hét és 17 éves korú gyermek részvételével készített kutatásának eredménye szerint az átlagosnál 1 órával kevesebb alvás megkétszerezi a gyermekek elhízásának valószínűségét.

A tudósok a kutatásban résztvevő gyermekek alvás mélységét és fázisait vizsgálták.

Az alvásnak több szakasza van, poliszomnográfiás vizsgálattal ötféle alvásstádium különíthető el:

1. a szendergés. Ez az átmenet az alvás és az ébrenlét között.

2. a könnyű, még mindig felszínes alvás.

3. és 4. fázis már mélyalvási szakasz, a kettő között csak minőségi különbség van, más agyhullámok keletkeznek, negyedikben a legmélyebb az alvás.

5. szakasz a REM (Rapid Eye Movements) alvás, magyarul a gyors szemmozgásos alvás, a tudomány jelenlegi álláspontja szerint ilyenkor a leggyakoribb az álmodás. Ha valaki nem teljesen csukott szemmel alszik, akkor lehet is látni a szemgolyóit, amint ide-oda cikáznak.)

A tudósok a kutatás során arra is rámutattak, hogy azon gyermekek esetében, akiknél 1 óra REM alvási szakasz hiányzik azok esetén az elhízás valószínűsége “rendesen” alvó társaiknál háromszor nagyobb.

A kutatócsoport vezetője, Dr Xianchen Liu, az eredmények publikálásával kapcsolatosan rendezett sajtótájékoztatón elmondta az elhízás hátterében az alvás alatt történő biológiai folyamatok hiánya áll. Nevezetesen az alváshiány megváltoztatja a hormonháztartást így amellett, hogy a hosszabb ébrenlét alatt több lehetőség van étkezésre a megváltozott hormonháztartás több ételt bevitelre sarkalja a nebulókat. “Vizsgálataink egyértelműen igazolták, hogy a túlsúlyos gyerekek kivétel nélkül minimum 22 perccel levesebbet alszanak normál súlyú társaiknál és REM alvásszakaszuk lényegesen rövidebb” – nyilatkozta a professzor.

Forrás: 5perc.hu